Trenutno čitaš
Zanimljiva grčka pita od limuna i borovnica

Zanimljiva grčka pita od limuna i borovnica

grčka pita od limuna i borovnica
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Soufra je zanimljiva grčka pita napravljena od jufki namazanih maslacem koje se naborane slažu u širokom plehu ili kalupu za pečenje. Tijesto se peče dok ne porumeni. Zatim se po vrhu prelije gusta krema sa ostalim sastojcima i ponovo se peče dok se krema ne stegne.

Tradicionalno pripremljena sa kremom od vanilije, ali limunova kora i borovnice su fantastična kombinacija za ovaj desert.

Sastojci:

  • kore za pitu
  • 600 g pavlake
  • 200 g šećera
  • 5 jaja
  • 1 kašičica paste od mahuna vanile
  • Korica od 2 limuna
  • 125 g svježih borovnica
  • 250 g neslanog maslaca, otopljenog
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrij rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pomiješaj pavlaku, šećer, jaja, vaniliju i limunovu koricu i umuti dok se dobro ne sjedini. Ostavi na stranu.

Položi jedan list kore za pitu na radni prostor i premaži maslacem, pa dodaj preko još jedan list kore za pitu. Prstima naboraj jufke kao lepezu. Zgužvane kore motaj na sredini okrugle tepsije da liči na ružu. Ponovi sa preostalim korama za pitu, dok se pleh ne napuni.

Kore premaži preostalim otopljenim maslacem i peci oko 15 minuta ili dok ne porumeni. Pečeno tijesto ravnomjerno prelij pripremljenom kremom, a zatim rasporedi borovnice po cijeloj površini, gurajući neke od njih u tijesto.

Vrati pleh u rernu i peci oko 30 minuta. Izvadi Soufru iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta prije nego što pospeš šećer u prahu.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum