Trenutno čitaš
Sfera je najveća nova atrakcija u Las Vegasu

Sfera je najveća nova atrakcija u Las Vegasu

Iako sa zakašnjenjem zbog pandemije, 5. jula Sfera (The Sphere) je po prvi put osvijetljena, promijenivši zauvijek horizont Las Vegasa. Ali sljedećeg mjeseca, 29. septembra, The Sphere će u svom punom sjaju otvoriti grupa U2, prvim nastupom benda nakon skoro četiri godine.

Ovo je zaista veliko, doslovno, figurativno i kao turistička atrakcija.

2023. je posebno važna godina za Las Vegas – održaće se nova F1 utrka i debi potpuno novog mega kazino resorta, Fontainebleau. Ali kockarnica i veliki sportski događaji nisu ništa novo u Gradu grijeha, dok The Sphere u Venetian Resort u Las Vegasu nikada nije viđeno da sada bilo gdje na svijetu.

Pet godina i više od 2 milijarde dolara u nastajanju, ovo novo mjesto je najskuplji zabavni poduhvat u istoriji grada – znatno više od još uvijek novog najmodernijeg stadiona Allegiant, domaćina Super Bowla 2024. U gradu koji voli superlative, to je najveća sferna struktura na svijetu.

Razvijen od strane kompanije Madison Square Garden, prvobitno se zvao MSG Sphere, ali je u partnerstvu sa susjednim Venetian resortom, najvećim gradskim ljetovalištem, s više od 7000 soba, izgrađena na zemljištu u vlasništvu kazina.

venetianlasvegas.com

Sfera može primiti 17.600 ljudi, s podnom prostorijom za ukupno 20.000. Sa nevjerovatno sofisticiranim ozvučenjem, to je prvenstveno mjesto za velike koncerte i odmah zauzima mjesto među najpoželjnijim mjestima za gledanje muzike uživo na svijetu. Ali The Sphere takođe planira da na svojoj sceni ugosti takmičenja u boksu, mješovitim borilačkim vještinama, rvanju i e-sportu.

Iznutra i izvana, površina Sfere je džinovski LED ekran, ili kako ga oni zovu, „Vivid Canvas“. Za fanove unutra, ovo predstavlja impresivan prikaz koji se prostire preko i oko publike, dopuštajući izvođačima na sceni da obogate svoje nastupe ultra-dramatičnim video zapisima i slikama. To nije samo još jedan 4D ekran visoke rezolucije, već LED ekran najveće rezolucije na svijetu.

Zatim, tu je i zvuk – svako pojedinačno sjedište ima svoj zvučni sistem i opremljeno je haptičkom tehnologijom (koja stvara iskustvo dodira sa silama ili vibracijama) tako da svaki obožavatelj može doslovno “osjetiti” koncert. Sam zvuk se isporučuje kroz 3D audio beamforming i sintezu talasnog polja (šta god da je to, jer je mnogo tehnologije novo i razvijeno samo za The Sphere) u razmjerama koje nikada prije nisu pokušane, sa 1.600 stalno instaliranih matričnih modula zvučnika, još 300 koji se mogu pomjerati da bi se zvuk prilagodio svakoj izvedbi i 167.000 pojedinačno pojačanih drajvera za zvučnike.

Pročitaj

Teško je zamisliti kakav će biti odlazak na koncert, osim što će izgledati drugačije od svih drugih koncerata. Ali ne morate uživati u muzici ili ikada kročiti u The Sphere da biste doživjeli i cijenili njen uticaj na Las Vegas.

Spoljno “platno” prostire se na skoro 600.000 kvadratnih stopa i na njega mogu da projektuju skoro sve što žele, čak i avione koji poleću sa aerodroma iza njega kao da je Sfera providna. Eksterijer je objavljen 5. jula sa razrađenim “vatrometom”, a zatim je prošao kroz različite živopisne scene, uključujući podvodne slike, kako bi demonstrirao svoje fantastične vizuelne mogućnosti.

Dakle, dok je Sphere s jedne strane mjesto za koncerte, takođe se pridružuje Fontanama Bellagio i vulkanu Mirage kao još jednom besplatnom “showu” na Stripu, i očekuje se da će svakodnevno projektovati vizuale koji se stalno mijenjaju.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum