Voćni mousse je idealan desert za ljeto. U ovom receptu, kao zaslađivač se koristi kondenzovano mlijeko i to iz jednog posebnog razloga: bilo koji ostatak moussa može se zamrznuti kakav jeste kako bi se napravila verzija sladoleda.
Tečna priroda šećera u zaslađenom kondenzovanom mlijeku i dodani mliječni proteini pomažu da se mousse ne smrzava previše! Evo kako ga napraviti:
Sastojci:
- ¾ šolje svježeg ili smrznutog voćnog pirea (koristi svježe ili smrznuto voće, pire u procesoru hrane, blenderu ili mlinu, po potrebi ukloni kožicu ili sjemenke propuštanjem kroz sito)
- 2 šolje slatke pavlake
- 200ml zaslađenog kondenzovanog mlijeka
- Prstohvat morske soli
- Svježe voće za ukras (opciono)
Priprema:
Umuti vrhnje za šlag i zaslađeno kondenzovano mlijeko do mekanih vrhova. Treba da bude malo klonulo, a ne kruto, što će pomoći voću da se uklopi.
U voćni pire dodaj prstohvat soli, a zatim lagano umiješaj voće u mješavinu kreme/kondenzovanog mlijeka.
Kašikom prelij u veliku zdjelu ili pojedinačne korpe, pokrij plastičnom folijom i ohladi najmanje 2 sata ili preko noći. Ukrasi svježim bobicama ili kockicama bilo kojeg voća koje si koristila.
Uživaj u savršenom desertu!