Ovaj namaz od crvene paprike poznat je i kao Muhammara. To je umak od oraha i pečene crvene paprike koji je vrsta slanog, slatkastog, blago dimljenog i taman dovoljno ljutog! Gotovo je rođak španskom romesko sosu. Ovaj recept za muhammaru je jednostavan za napraviti, a možeš ga servirati kao umak ili namazati na tost, sendviče ili ga stavljati na piletinu ili ribu sa roštilja.
Sastojci:
- 2 crvene paprike – prepolovljene
- ¼ šolje oraha – pečenih i neslanih
- 1 kašičica paprike
- ⅓ šolje hljebnih mrvica
- 1 kašika paradajz paste
- 1 glavica bijelog luka
- 1 kašičica meda od datula (ili običan med)
- 2 kašičice maslinovog ulja
- So i crni biber po ukusu
Priprema:
Stavi crvene paprike i bijeli luk na pleh. Prelij maslinovim uljem, začini solju i biberom i peci oko sat vremena. Provjeri bijeli luk nakon 30 minuta – možda ćeš ga morati pokriti aluminijskom folijom da ne zagori.
Kada je gotovo, ostavi povrće da se ohladi.
Crvene paprike oguli i stavi glavicu bijelog luka. Sve sastojke za muhammaru izmiksaj u blenderu, dok ne dobiješ glatku pastu.