Trenutno čitaš
Pitali smo farmaceuta šta je fotostarenje kože i kako ga spriječiti

Pitali smo farmaceuta šta je fotostarenje kože i kako ga spriječiti

Fotostarenje kože
Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Lijepa, zdrava i sjajna koža nije samo stvar genetike, nego naše svakodnevne navike i beauty rutine koja utiče na to kako će koža izgledati. S dolaskom ljeta već uobičajeno sa svih strana stižu upozorenja o štetnosti izlaganja kože suncu u vrijeme najvećeg intenziteta UV zračenja. 

Fotostarenje ili photoaging je pojam koji označava prerano starenje kože uzrokovano učestalom izlaganju tijela ultraljubičastim zrakama – sunčevim, ali i umjetnim, poput onih u solarijumu. Prema intenzitetu i pojavnosti fotostarenje se razlikuje od hronološkog, prirodnog, starenja. Prirodno starenje čini kožu tanjom, dok je fotoostarjela koža zadebljana.

Šta je to fotostarenje kože i kako ga spriječiti pitali smo magistra farmacije Borisa Bojića.

@taina.csg

“Fotostarenje kože u toku ljetnih mjeseci zavisi direktno od stepena UV zračenja i od količine melanina u koži (fototip kože). Melanin je „filter“ koji igra značajnu fotozaštitnu ulogu tako što rasipa i fizički blokira UVR (ultraljubičasto A i B zračenje  – UVA i UVB) i vidljivu svjetlost čime se smanjuje njihov prolazak kroz kožu”.

Boris nam je objasnio da osim direktnog i indirektnog oštećenja DNK UVR zraci aktiviraju receptore keratinocita i fibroblasta na koži što dovodi do raspada kolagena i prekida sinteze novog kolagena u koži. Posljedice su: stvaranje slobodnih radikala više nego što organizam može neutralisati, promjene u strukturnom integritetu kože, formiranje ožiljaka od sunca i na kraju vidljiva atrofija kože i bore.

Pročitaj

“Ono što bi trebalo da postane svakodnevna rutina da bi umanjili ove neželjene efekte pod dejstvom sunčevog zračenja preporuke treba da uključuju kako korištenje krema sa zaštitnim faktorom  (SPF), tako i oralnu suplementaciju antioksidansima. Tokom procesa starenja i kumulativnog izlaganja UVR zracima nivoi antoksidanata u koži su značajno smanjeni i potrebno je uz obaveznu SPF zaštitu uzimati i oralno antioksidanse. Za zaštitu kože se najčešće koriste kao antioksidansi: karotenoidi  (astaksantin i beta karoten), polifenoli ili kombinacija vitamina i minerala koji ispoljavaju antioksidantno djelovanje. Preporuke se daju prema fototipu kože”.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum