Trenutno čitaš
10 uloga koje dokazuju da je Cate Blanchett ultimativni kameleon

10 uloga koje dokazuju da je Cate Blanchett ultimativni kameleon

Postoji li glumica tako svestrana kao Cate Blanchett? Ova 53-godišnja dvostruka dobitnica Oskara izgradila je reputaciju ultimativnog kameleona i karakterne glumice, otkako je stigla u Hollywood iz rodne Australije.

Glumila je monarhe, filmske zvijezde, konzervativnu aktivistkinju, vilenjakinju i boginju smrti – da ne spominjemo dirigenticu u kritički hvaljenom Taru, Todda Fielda. Njen sljedeći potez? Da preuzme ulogu odmetnice časne sestre koja je živjela u udaljenom australijskom samostanu 40-ih, naravno, u dramatičnoj drami Warwicka Thorntona, The New Boy.

Uoči premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, uvrstili smo u uži izbor 10 njenih najboljih filmova i TV serija koje sada moraš ponovo pogledati.

Elizabeth (1998)

Kao smrtno blijeda, crvenokosa Elizabeta I u veličanstvenom biografskom filmu Shekhara Kapura, Blanchett se proslavila i zaradila svoju prvu nominaciju za Oskara. Dobila je još jednu kada je ponovila ulogu u Elizabeth: Zlatno doba (2007), oslikavajući živopisan portret vatrene vladarke koja predsjedava podijeljenom nacijom.

Shutterstock

The Talented Mr Ripley (1999)

U uvrnutom trileru Anthonyja Minghelle o sociopati koji se penje u društvu (Matt Damon), Blanchett oduševljava kao živahna američka nasljednica Meredith Logue. Njena garderoba na ekranu, koja se sastoji od balskih haljina, džempera od kašmira i kaputa, dovoljan je razlog za gledanje.

Shutterstock

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

Rijedak izvor mira u drevnom svijetu opustošenom nasiljem, kraljica vilenjaka Galadriel savjetuje Froda (Elijah Wood) dok kreće na opasno putovanje u fantazijskom epu Petera Jacksona. Blanchett se ponovo osvrnula na jezivi, zadivljujući lik u dva nastavka filma, kao i u franšizi Hobit.

Shutterstock

Coffee and Cigarettes (2003)

Saga Jima Jarmusch-a vidi Blanchett kako preuzima dvije uloge: elegantnu verziju sebe i njenu izmišljenu rođakinju Shelly, zbrkanu rokericu čupave kose koja je ogorčena zbog slave svog rođaka kada se par nađe na kafi. Ne postoji bolji dokaz o nevjerovatnom opsegu ove glumice.

Shutterstock

The Aviator (2004)

Da bi utjelovila filmsku legendu Katharine Hepburn u raskošnom istorijskom komadu Martina Scorsesea, glumica je preuzela njen hod, karakterističan stil govora i naravno elegantna odijela. Na kraju je nadmašila kolegu Leonarda DiCapria, osvojivši svog prvog Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Shutterstock

I’m Not There (2007)

Šest glumaca istražuje kontradiktorne javne ličnosti Boba Dylana u eksperimentalnom muzičkom biografskom filmu Todda Haynesa, ali najupečatljivija transformacija je ona Cate Blanchett. Sa kovrdžavom kosom, tamnim naočalama i izrazom umornog prezira, ona izbija svoje kritičare i prkosi svim konvencijama.

Pročitaj

Alamy

Carol (2015)

Emotivna i magnetična, u romansi Todda Haynesa, ona glumi bogatu ženu usred razvoda 1950-ih koja se zaljubljuje u mladu fotografkinju (Rooney Mara) i rizikuje sve nastavljajući svoju zabranjenu ljubavnu vezu.

Shutterstock

Thor: Ragnarok (2017)

Ona je Hela, razmetljiva boginja smrti crne kose, u fantastičnom superherojskom blockbusteru Taika Waititija.

Shutterstock

Mrs America (2020)

Borba za oslobođenje žena 1970-ih gleda se s obje strane u maestralnoj seriji od devet dijelova Dahvija Wallera. Njegova kruna je Blanchett, koja je krhka i neumoljiva kao Phyllis Schlafly, lobistkinja koja unapređuje svoju političku karijeru protiveći se američkom Amandmanu o jednakim pravima.

BBC/FX/Sabrina Lantos

Tár (2022)

Lydia Tár, moćna dirigentica, kompozitorka, autorka, čiji se svijet polako urušava u napetom trileru Todda Fielda o institucionalnoj zloupotrebi moći, možda je njena najuvjerljivija kreacija do sada.

Focus Features

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum