Trenutno čitaš
Top 5 mjesta za posjetiti na jugu Francuske

Top 5 mjesta za posjetiti na jugu Francuske

Pariz, Nica, Lyon… svi smo čuli za ove francuske dragulje koje svake godine posjećuju milioni turista. Ali šta je s manje poznatim dijelovima Francuske? Ako želiš istražiti i uživati u jednoj od najljepših i najzanimljivijih zemalja i kultura na svijetu, a opet izbjeći vrevu velikih gradova, predlažemo da se zaputiš na jug Francuske i donosimo listu mjesta koja se trebaju naći na vrhu tvoje liste putovanja.

Gordes

Gordes je jedan od najljepših malih gradova na svijetu, s cestama i fasadama koje kao da su iskočile sa stranica dječje knjige priča. Nije iznenađujuće da turisti hrle u očaravajuće selo Luberon kako bi vidjeli i fotografisali njegove popločane ulice, bijele kamene zgrade i crkve.

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Neposredno izvan turističkog središta Gordes nalazi se Abbaye Notre-Dame de Sénanque, fotogeničan manastir koji su 1148. godine osnovali redovnici cisterciti. Vođeni obilasci crkve i klaustra dostupni su tokom cijele godine. Kad ljeti procvjetaju polja lavande, ovo mjesto doseže vrhunac ljepote.

Oppède le Vieux

U oštrom kontrastu s atmosferom Gordesa nalik na Disneyland, Oppède le Vieux je selo izgrađeno na vrhu stijena i okruženo zaraslim drvećem. Kamene staze, stepenice i strukture odaju utisak ruševina što daje šarm koji je “izlizan” vremenom.

Mougins

Šarm Mougina djeluje tako da svi koji ga jednom posjete ostanu zaljubljeni u njega. Ovo srednjovjekovno selo ima kamene uličice i kuće prekrivene cvijećem, plus velike umjetničke skulpture i nagrađivane restorane koji gledaju na prekrasno zelenilo.

Pročitaj

Grasse

Ljubitelji lijepog mirisa su bez sumnje upoznati s ovim gradom za koji se smatra da je prestonica parfema. Rijetke ruže i jasmin za dizajnerske luksuzne proizvođače mirisa rastu u ovom sunčanom mjestu. Takođe je dom mnogih parfimerija.

Itvor: travelandleisure.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum