Dodavanje 1 šake borovnica dnevnoj prehrani, pomaže u smanjenju krvnog pritiska, poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije mozga.
Novo istraživanje King’s Faculty of Life Sciences and Medicine otkrilo je da 1 šaka borovnica dnevno ima mnoge zdravstvene prednosti. Istraživanje je uključivalo kontrolisano ispitivanje 61 zdrave osobe (muškarca i žene u starosnoj dobi od 65 do 80 godina), koji su svaki dan jeli 1 šaku borovnica.
Tokom 12 sedmica konzumacije borovnica, istraživači su otkrili da su ispitanici imali bolje pamćenje i poboljšanu tačnost u zadacima pažnje, kao i niži krvni pritisak.
“Ova je studija prva takve vrste i rezultati sugerišu da dnevni unos borovnica može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem krvnog pritiska i poboljšavanjem funkcije krvnih žila”, rekla je dr. Ana Rodriguez-Mateos, na Odsjeku za nutricionističke nauke.
“Mislimo da iza ovih efekata stoje plavi pigmenti u borovnicama, antocijanini, koji su vrsta polifenola prisutnih i u drugim namirnicama poput jagoda, malina, crvenog grožđa i ljubičastog povrća, jer su u urinu primijećeni porasti njihovih metabolita”, kaže Dr Ana Rodriguez-Mateos.
Profesorica Claire Williams, predsjednica Odsjeka za neuro nauke, rekla je: „Iz ove studije jasno je da je konzumacija borovnica korisna za kognitivnu funkciju mozga, kao i za zdravlje kardiovaskularnog sistema, rezultati pokazuju bolje pamćenje, veću metalnu fleksibilnosti.
Evo nekih jednostavnih načina da jedeš više borovnica ovog ljeta: Dodavanje borovnica u smoothie je zgodan način da iskoristiš ovo zdravo voće, sa jogurtom, u kolačima, sa zobenom kašom i žitaricama.