Trenutno čitaš
Zelene palačinke sa krem sirom!

Zelene palačinke sa krem sirom!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Svoj dan upotpuni zanimljivim i jednostavnim jelom! Za ukusne zelene palačinke, dovoljno je u osnovnu smjesu za palačinke dodati dvije-tri šake svježeg špinata ili par kašika blanširanog špinata. Osim što će špinat palačinkama dati nježnu zelenu boju, daće im i fini svježi ukus povrća. Možeš ih puniti bilo kakvim slanim filom, ali naš prijedlog je krem sir s komadićima sušenog paradajza.

Foto Thinstock

Od sastojaka ti je potrebno:

(za 8-10 palačinki):

Za tijesto:

  • 2 jaja,
  • 200 ml mlijeka,
  • 50 ml gazirane mineralne vode,
  • 8 punih kašika glatkog brašna,
  • 2-3 šake svježeg špinata ili 2 kašike sjeckanog blanširanog špinata,
  • prstohvat sode,
  • prstohvat soli,
  • malo ulja,

Za fil ti je potrebno:

  • 400 g krem sira,
  • 4-5 sjeckanog sušenog paradajza iz ulja.

Priprema se odvija u par koraka:

Pročitaj
francuski tost

Napravi tijesto za palačinke: u blender ubaci jaja i dvije-tri sake špinata (ili dvije kašike blanširanog sjeckanog špinata) pa sve dobro izmiksaj. Dodaj so i sodu, malo po malo dodaj brašno, potom dodaj mlijeko i sve još jednom dobro izmiksaj. Na kraju dodaj gaziranu mineralnu vodu i malo ulja. Izmiješaj i pusti da odstoji bar 10 minuta.

Ispeci palačinke: zagrij tavu, malo je premaži uljem pa ispeci jednu po jednu palačinku. Svaku palačinku namaži sa dvije kašike krem sira, pospi komadićima sušenog paradajza, zarolaj i posluži tople. Iako se služe tople, ove su palačinke izvrsne i kad se ohlade.

Uživaj u ovom ukusnom jelu!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum