Domaća pašteta je odlična alternativa kupovnoj, koja najčešće sadrži meso lošijeg kvaliteta, štetne dodatke i konzervanse, a najbolje je od svega što je možeš napraviti u većoj količini, zamrznuti u čašicama i vaditi po potrebi iz zamrzivača. Donosimo ti jednostavan recept za ukusnu domaću paštetu sa piletinom, koju će tvoji najdraži obožavati.
Od sastojaka za paštetu ti je potrebno:
- 350 g pilećih jetrica
- 100 g + 75 g maslaca
- 1 ljutika
- 1 kašika listova nasjeckane majčine dušice
- 75 ml fortificiranog vina (madeira)
- 75 ml vrhnja za šlag bez šećera
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice muškatnog oraščića
- ¼ kašičice mljevenog đumbira
Priprema pašete je veoma jednostavna:
Meso očisti i nareži na komade od otprilike 1,5 cm, a 100 g maslaca nareži na kockice. Sitno nasjeckaj ljutiku. U tavi na srednje jakoj vatri zagrij kockicu maslaca. Dodaj ljutiku i majčinu dušicu, pa prži dok ne omekša. Zatim pojačaj vatru na srednje jaku, dodaj jetrice i prži ih nekoliko minuta.
Izvadi jetrice iz tave, pa sipaj vino. Kuhaj dok se ne reducira na nekoliko kašika, pa pomiješaj sa vrhnjem, soli i začinima. Miksaj dok ne postane glatko.
Ostatak od 100 grama maslaca dodaj u paštetu, pa izmiksaj. Protisni kroz sito i ostavi da se hladi u frižideru pola sata. Otopi 75 g maslaca i sipaj ga preko paštete, pa ohladi u frižideru dok se ne stegne.
Prijatno!