Vegetarijanski čili koji je “mesnat” i ukusan – bez mesa! Obilna mješavina oraha, šampinjona i mrkve kao osnova, sa aromama luka, bijelog luka, zelenog čilija i začina.
Ako si vegan, ne brini – ovo takođe može biti veganski čili ako samo paziš na prelive.
SASTOJCI
Za “meso”:
- 1 šolja oraha
- 250 g svježih gljiva
- 4 srednje mrkve, narezane na kockice
Za čili:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crveni luk, sitno narezan
- 4 češnja bijelog luka, mlevena
- 1 limenka zelene čili papričice
- 3 kašike paradajz paste
- 2-3 kašike čilija u prahu
- 2 kašičice kima
- 1 kašičica dimljene paprike
- 2 kašike soja sosa
- 1-2 kašičice soli (više ili manje po ukusu)
- 2 konzerve narezanog na kockice ili zgnječenog paradajza (sa sokom)
- 1 konzerva graha
- 1 šolja vode
Napravi „meso“ – smiksaj sve sastojke u blenderu dok ne dobiješ zrnastu teksturu poput paste.
Zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk i bijeli luk. Pirjaj 5-10 minuta dok ne omekša.
Dodaj zeleni čili, paradajz pastu, čili u prahu, kim, dimljenu papriku i soja sos.
Dodaj svoje “meso” u tiganj i pusti da se “meso” kuha 10-ak minuta da povrće omekša. Začini solju.
Dodaj paradajz, grah i vodu da dobiješ pravu konzistenciju. Pusti da se krčka oko 45 minuta da povrće omekša, zgusne se i da se ukusi sjedine.