Trenutno čitaš
Panettone kolačići za tvoj praznični meni

Panettone kolačići za tvoj praznični meni

panettone kolačići
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ovi kolačići su jednostavniji pristup popularnom panettone kolaču. Uživaćeš u poznatom dobrom ukusu i imati vrlo dekorativne kolačiće za goste. Šta je panettone? Panettone je tradicionalni božićni hljeb/kolač italijanske pokrajine Lombardije. Postoji čak i festival koji se održava u čast ovom kolaču. Pronašli smo recept kako ga napraviti u obliku kolačića. 

Sastojci:

  • 1 šolja neslanog putera, omekšanog
  • 100 g granuliranog šećera
  • 2 velika žumanca
  • 330 g brašna tip 00
  • ½ čajne kašičice soli
  • 2 supene kašike punomasnog mlijeka
  • 1/2 čajna kašičica ekstrakta narandže
  • 3 kašike listića badema, plus još za posipanje
  • 3 kašike kandirane kore narandže
  • 3 kašike grožđica
  • 3 kašike sitno sjeckanih suvih marelica, plus još za posipanje
  • 3 kašike komadića tamne čokolade
  • 280 g bijele čokolade
panettone kolačići
Foto: delish.com

Priprema:

U velikoj posudi samostojećeg miksera sa nastavkom za lopatice, umuti puter i granulirani šećer na srednjoj brzini, dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 1 minut.

Smanji brzinu miksera na srednje nisku. Dodaj žumanca i umuti da se sjedini. Dodaj brašno i so, i miješaj na maloj brzini samo da se sjedini. Dodaj mlijeko i ekstrakt narandže i umuti da se sjedini. Umiješaj bademe, koru narandže, marelice, grožđice i komadiće čokolade.

Izvadi tijesto na dugačku plastičnu foliju. Razvaljaj u 2 dugačka valjka. Ostavi u frižideru najmanje 1 sat i 30 minuta ili do 2 sata.

Zagrij rernu na 175 stepeni. 2 pleha obloži papirom. Nareži valjkasto tijesto na kolutove. Poređaj na pripremljene listove, praveći jednake razmake.

Peci kolačiće dok rubovi ne porumene, 25 do 30 minuta. Izvadi iz rerne i pusti da se potpuno ohlade.

Pročitaj
salata

U zdjelu otpornu na toplinu, stavi bijelu čokoladu u mikrotalasnu pećnicu 10 sekundi, miješajući između, dok se ne otopi i ne postane glatka. Polovinu svakog kolačića umoči u čokoladu i stavi papir. Pospi kolačiće kriškama badema i komadićima suvih marelica.

Uživaj u kolačićima i nadolazećim praznicima!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum