Quesadilla je meksičko jelo koje se sastoji od tortilje koja se prvenstveno puni sirom, a ponekad i mesom, začinima i drugim nadjevima. Tradicionalno se koristi kukuruzna tortilja, ali se može napraviti i sa tortiljom od brašna. Ovo je super jednostavan recept koji možeš dopuniti po svom ukusu.
Jelo ima samo 5 osnovnih sastojaka, vrlo se jednostavno priprema, a potrebno ti je samo 30 minuta. Ako ne voliš ljuto ili začinjeno, u kiselu pavlaku možeš dodati malo soka od limete i soli.
Sastojci:
- 300 g mješavine gljiva
- 2 tortilje
- 4 kašike kisele pavlake
- 1½ kašičica Tabasco sosa
- 120 g sjeckanog cheddar sira ili nekog drugog po želji
- so, biber, maslinovo ulje, maslac, limeta, crveni luk i korijander
Priprema:
Tanko nareži gljive. Pomiješaj kiselu pavlaku i ljuti sos u maloj posudi i ostavi sa strane. U zagrijanu tavu dodaj malo maslinovog ulja i maslaca. Kada se maslac otopi, dodaj narezane šampinjone i pusti da se dinstaju, povremeno miješajući, dok gljive ne počnu rumeniti i puštati vlagu, otprilike 6 min. Začini solju i biberom po ukusu, a zatim izvadi gljive i obriši tavu papirnim ubrusom.
Dodaj tortilju, a zatim ravnomjerno prebaci pola sira preko tortilje. Dodaj pola šampinjona, pa pričekaj da se sir otopi i tortilja porumeni. Koristi lopaticu koja će ti pomoći da presaviješ tortilju.
Izvadi na dasku za rezanje i ponovi postupak. Nareži quesadille na trouglaste komade (oko četiri od svake quesadille) i posluži sa ljutom pavlakom, kriškama limete i crvenim lukom po želji. Ukrasi korijanderom. Prijatno!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.