Ima li šta bolje od ukusnih keksića uz čaj? Ovi kolačići se mogu čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana. Mogu se i zamrznuti do 3 mjeseca, tako da ih možeš peći tokom jeseni i zime.
Sastojci:
300 g višenamjenskog brašna
1 1/4 kašičice košer soli
1 čajna kašičica sode bikarbone
320 g smeđeg šećera
1 šolja neslanog putera, otopljenog i ohlađenog
1 veliko jaje
1 veće žumance
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
U srednjoj posudi umuti brašno, so i sodu bikarbonu. U velikoj posudi umuti smeđi šećer i puter dok smjesa ne postane glatka. Dodaj jaje, žumance i vaniliju i umuti dok se ne sjedini. Dodaj suhe sastojke i miješaj gumenom lopaticom da se sjedini. Pokrij i stavi u frižider dok se tijesto ne stegne, najmanje 2 sata.
Zagrij rernu na 175°. 2 pleha obloži papirom za pečenje. Koristeći veliku mjericu za kolačiće (oko 3 supene kašike), grabi tijesto na pripremljene listove, na razmaku od 8cm.
Peci 10 do 12 minuta dok se rubovi ne stvrdnu i lagano porumene. Ostavi da se ohlade na tepsiji.