Trenutno čitaš
Slasne jabuke sa cimetom kao jednostavan i brz desert

Slasne jabuke sa cimetom kao jednostavan i brz desert

jabuke

Jabuke sa cimetom su ukusne same, kao prilog, grickalica ili desert. Odličnog su ukusa uz namirnice za doručak kao što su zobene pahuljice, jogurt, vafli, palačinke ili francuski tost, a divne su sa šlagom ili sladoledom za posebnu poslasticu.

Potrebni sastojci:

  • 900g jabuka
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 2 kašičice mljevenog cimeta
  • 2 kašike neslanog putera
  • 2 kašike vode
  • 2 kašičice kukuruznog skroba
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
jabuke
Foto: thekitchn.com

Priprema:

Oguli, izreži jezgru i nareži 900 g kiselih jabuka na kriške. Stavi u veliku zdjelu. Dodaj 1/2 šolje smeđeg šećera i 2 kašičice mljevenog cimeta. Promiješaj da se sjedini i premažu kriške jabuke.

Rastopi 2 kašike neslanog putera u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj smjesu od jabuka i kuhaj, često miješajući, dok se smeđi šećer ne počne topiti. Stavi 2 kašike vode i 2 kašičice kukuruznog skroba u malu posudu i miješaj dok se kukuruzni skrob ne otopi, a zatim prelij preko jabuka. Nastavi da kuvaš, često miješajući, dok jabuke ne omekšaju i dok se premaz od cimeta i šećera ne zgusne, oko 8 minuta.

Skloni posudu sa vatre. Dodaj 1 kašičicu ekstrakta vanilije i promiješaj da se sjedini. Posluži toplo.

Pročitaj
hrskavi hljeb sa brusnicama i brie sirom

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum