Svoje omiljene Indomie nudle možeš pripremiti i kao ukusne krokete. Ovaj recept zahtijeva malo više vremena, ali vjeruj nam – isplati se.
Sastojci:
- 2 pakovanja Indomie Mi Goreng
- 400 g krompira (oljuštenog i isječenog na kockice)
- 3 kašike brašna
- 300 ml svježeg mlijeka
- 1/4 kašičice bibera u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 300 ml ulja za kuvanje
- 3 kašike putera
- 75 g crnog luka (nasjeckanog)
- 2 čena bijelog luka (nasjeckana)
- 100 g mrkve (narezane na kockice)
- 100 g mljevene govedine
- 2 jaja (mućena)
- 3 kašike brašna (za krokete)
- 2 jaja (za krokete)
- 3 kašike prezli (za krokete)
- 3 kašike putera (fil za krokete)
- 75g crnog luka (nasjeckanog) (fil za krokete)
- 2 češnja bijelog luka (nasjeckana) (fil za krokete)
- 3 kašike vode
- 100g šargarepe (narezane na kockice) (fil za krokete)
- 100 g mljevene govedine (fil za krokete)
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Stisni Indomie Mi Goreng dok se malo ne izmrve. Ostavi začin sa strane. Stavi nudle u kipuću vodu na 3 minute. Izvadi i ostavi na stranu.
Krompir kuhaj na pari dok ne omekša, pa ga ispasiraj u pire. Ostavi na stranu.
Zagrij puter, dodaj brašno, pa miješaj dok se ne sjedini. Smanji vatru. Sipaj malo po malo svježe mlijeko uz miješanje dok ne postane glatka smjesa. Pobiberi i posoli, dodaj krompir, dobro promiješaj. Dodaj kuvane Indomie nudle, a zatim dodaj vrećice začina Indomie. Miješaj dok ne postane glatko, podigni, ostavi sa strane.
Fil za krokete: Zagrijati puter, dinstati luk dok ne uvene. Dodati bijeli luk, dinstati dok ne zamiriše. Dodaj mrkvu, mljeveno meso i sve Indomie začine sa soja sosom i čili sosom. Dodaj vodu i so, dobro promiješaj. Kuvaj dok se svi sastojci ne skuvaju. Pusti da se ohladi.
Omoti za krokete: Uzmi jestivo ulje, 1 kašiku smjese od nudli spljošti, u sredinu stavi 2 kašičice fila za krokete i napravi ovalni oblik. Potopi ga u brašno i umućeno jaje, pa uvaljaj u prezle.
Prži na vrelom ulju dok ne porumeni.
Izvadi iz ulja i posluži.