Toplije vrijeme nosi sa sobom želju za laganijim obrocima. U toj kategoriji salate su neizbježne. Evo kako brzo i lako napraviti domaći preliv za sezonsku salatu.
Sastojci:
1 opran cijeli mali citrus (najbolje mali limun ili limeta, mada i drugi dolaze u obzir) sa ostavljenom korom, narezan na četvrtine ili osmine sa uklonjenim sjemenkama
2 crvena luka, narezana na četvrtine
2 kašike Dijon senfa
1 kašičica meda
Pahuljice crvene paprike (opciono)
½-¾ šolje neutralnog ulja poput repice ili sjemenki grožđa
Posoli i pobiberi po ukusu
Priprema:
Stavi citrus u blender ili procesor hrane i miksaj dok se veći komadi ne razbiju i sok ne počne da se oslobađa.
Dodaj luk i miješaj dok se dobro ne sjedini.
Dodaj senf i med i uključi blender i polako sipaj ulje dok ne dobiješ izjednačenu smjesu.
Probaj i začini solju i biberom i dodaj još ulja ako ti je previše intenzivno.
Kada se napravi, može se promijeniti okus dodavanjem sjeckanog svježeg začinskog bilja, kapara, pečenog bijelog luka ili drugih aroma.
Dodaj ga omiljenoj salati i uživaj!