Treba ti samo 5 sastojaka za ovaj klasični kolač od vanile. Osim toga, svaki sastojak je uobičajena namirnica u ostavi, što čini ovaj kolač savršenim receptom kada ti treba desert u posljednjem trenutku. Trebaće ti oko sat i 15 minuta da se kolač ispeče, ali ćeš vjerovatno uštedjeti na odlasku do trgovine.
Sastojci:
2 šolje višenamjenskog brašna
¾ kašičice soli
2 štapića (220g) neslanog putera, na sobnoj temperaturi
1 ½ kašičice ekstrakta vanile
1 ½ šolje šećera
5 velikih jaja, sobne temperature
Priprema:
Zagrij pećnicu na 160°. Podmaži dno i stranice kalupa za pečenje. Dno i dugačke strane tepsije obloži papirom, ostavljajući oko jedan inč prepusta sa obe strane. Namasti i pobrašni papir i pleh, isijeci višak.
Brašno i so prosij zajedno u manju činiju. Ostavi na stranu. U zdjelu električnog miksera stavi puter, vaniliju i šećer i muti na srednjoj brzini dok ne postane svijetlo i blijedo, 3 do 5 minuta. Dodaj jaja jedno po jedno i dobro umuti.
Sa uključenim mikserom postepeno dodaj brašno u smjesu dok se potpuno ne sjedini; nemoj previše miješati. Sipaj tijesto u pripremljenu tepsiju i zagladi vrh lopaticom. Peci dok čačkalica umetnuta u središte kolača ne izađe čista, oko 1 sat i 15 minuta.
Ohladi kolač na rešetki 15 minuta. Prođi nožem duž neobloženih stranica tepsije i pomoću papira pažljivo podigni tortu na rešetku da se potpuno ohladi. Posluži sa šlagom i bobičastim voćem po želji.