Ova kremasta, ali lagana veganska salata, je puna benefita i okusa. Odlično ju je poslužiti uz sendvič ili vegetarijanski hamburger umjesto krompir salate ili salate od kupusa. Možeš je pretvoriti i u lagani ručak dodavanjem šake rukole. Udvostruči recept i stavi u frižider da ti bude pri ruci tokom cijele nedjelje.
Sastojci:
1 konzerva slanutka sa malo natrijuma, isprana
⅓ šolje sitno isjeckanog celera
¼ šolje veganske majoneze
¼ šolje sjeckanog svježeg kopra
1 mladi luk, sitno isječen
2 kašičice kapara, isjeckanih
2 kašičice pršuta, isjeckane na komade veličine zalogaja (opciono)
¼ kašičice mljevene paprike
Priprema:
Stavi slanutak u čistu kuhinjsku krpu. Presavij krpu i nježno protrljaj slanutak kako bi se oslobodila opuštena kora. Odbaci kožice; prebaci slanutak u srednju činiju. Slanutak zgnječi viljuškom. Dodaj celer, majonez, kopar, mladi luk, kapar, limunov sok i biber; miješati dok se dobro ne sjedini.
Uživaj u jelu!