Trenutno čitaš
Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava

Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svake godine 23. aprila obilježava se Svjetski dan knjige kao simboličan datum u književnosti, jer se smatra da su 1616. godine upravo tog dana umrli velikani svjetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir. Čitanje knjiga nikad nije izgubljeno vrijeme, to je najljepše vrijeme koje provodimo sami sabom, odlazimo u nepozate predjele, svijet mašte, vrijeme kada se prepustimo avanturama i novim saznanjima zanimljivih priča i likova iz omiljenih književnih djela. Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige donosimo ti 3 naslova kojima ćeš sebi uljepšati proljeće. 

Foto: Unsplash
Ostrvo nestalog drveća – Elif Šafak

Čudesna priča o pripadnosti i identitetu, ljubavi i traumi, prirodi i obnavljanju. Kipar 1974. kada dvoje mladih sa suprotnih strana podijeljene zemlje sastaju se u taverni u gradu koji oboje nazivaju domom. Taverna je jedino mjesto gdje Grk Kostas, hrišćanin, i Turkinja Defne, muslimanka, mogu krišom da se sastaju. Sa crnih greda vise vijenci bijelog luka, papričica i začinskog bilja. U njoj se nalaze najbolja hrana, muzika i vino u gradu. Ali ta taverna je još po nečemu posebna: u njoj čovjek, makar i na nakratko, može da zaboravi na spoljašnji svijet i njegove neizmjerne patnje.
Usred taverne raste smokva kroz otvor na krovu. To drvo je svedok radosnih sastanaka dvoje mladih. Tu je i kad izbije rat, i glavni grad bude spaljen i razrušen, kad se mladi rastanu, a vlasnici taverne nestanu.
Decenijama kasnije u sjevernom Londonu šesnaestogodišnja Ada Kazancakis, koja nikada nije posjetila ostrvo na kom su joj roditelji rođeni, želi da pronađe svoje mjesto u svijetu i očajnički traga za odgovorima pokušavajući da razotkrije godinama skrivane tajne. Jedina veza sa zemljom njenih predaka jeste smokva koja raste u dvorištu njihove kuće.

Foto: laguna.rs
Žene koje kupuju cveće – Vanesa Monfort

Zarazna, smiešna, romantična, iskrena, uzbudljiva priča o prijateljstvu u potrazi za ženskom nezavisnošću i epskom putovanju u središte snova savremenih žena.
U maloj centralnoj četvrti Madrida pet sasvim različitih žena kupuju cvijeće. Isprva ga nijedna ne kupuje za sebe: jedna to čini za tajnu ljubav, druga za svoju kancelariju, treća da bi ga slikala, četvrta za svoje mušterije, peta… za jednog mrtvog čovjeka. Sve su na životnoj prekretnici, svakoj od njih potreban je putokaz da bi nastavila dalje. Ekscentrična i mudra vlasnica cvjećare Anđelov vrt okupljaće ih svakog četvrtka uveče da bi zajedno popile čašu bijelog vina i opustile se. Ubrzo će se među ovim ženama razviti prijateljstvo koje će im pomoći da preuzmu kormilo života u svoje ruke pa makar zaplovile i potpuno neočekivanim vodama.

Foto: laguna.rs
Ljetopis jedne knjižarke u Kairu – Nadija Vasif
Ulicama Kaira odjekuju pozivi na molitvu, vozači zasipaju jedni druge uvredama, sirene trube u postojanom fortisimu, ori se vika uličnih prodavaca, sa svakog trotoara trešte televizori i radio-aparati… U zaglušujućoj buci Nadija Vasif je 2002. godine, sa svojom sestrom Hind i prijateljicom Nihal, osnovala Divan, nepokolebljivo nezavisnu knjižaru. Tri mlade žene nisu posjedovale nikakvo zvanično obrazovanje u vezi sa tim poslom, niti su imale šta da izgube. U to doba u Egiptu nije postojalo ništa nalik Divanu. Državna uprava zanemarivala je kulturu, a knjiga je predstavljala luksuz. Poslije deset godina Divan je prerastao u uspješan knjižarski lanac na deset lokacija, sa sto pedeset zaposlenih i brojnim revnosnim obožavateljima. 
Iskreni, svježi i veoma duhoviti memoari Nadije Vasif kazuju priču o tom putovanju. Među njihovim šarolikim junacima nalaze se Divanovi redovni posjetioci poput napornog doktora Midhata; Samira, vozača sa ambicijom da postane izvršni direktor; meditativne Nihal; ćutljive ali smrtonosne Hind; zahtjevne diktatorke Nadije, i mnogo ljudi, pretežno muškaraca, koji su tvrdili da Divan nikad neće uspješno poslovati.
Knjiga predstavlja feministički poziv na ujedinjenje i inspirativni kratki kurs o rukovođenju firmom po zakonu entropije. Više od svega, on ukazuje da reč ima moć da nas okrene vlastitioj suštini.
Foto: laguna.rs
Izvor: laguna.rs

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum