Fantastični obroci koje konzumiraju ljudi u Plavim zonama – regijama sa najdužim životnim vijekom, vode nas tragovima kako živjeti duže i kako graciozno stariti. Iako ne postoji jednostavna ili jedinstvena tajna dugovječnosti, jedna od navika koja je zajednička svim ljudima iz Plavih zona je početak dana zdravim i uravnoteženim obrokom.
Ako želiš da poboljšaš svoje zdravlje u poznijim godinama, isprobaj neke od recepata koje koriste ljudi na lokalitetima sa najdužim životnim vijekom. Donosimo ti nekoliko recepata za doručak, a svaki od njih sadrži nutrijente koje podržavaju zdravo starenje.
Sunshine Smoothie
Jutarnji smoothie od manga je kao dašak sunca. Ključni sastojak je kefir, ljuti napitak od jogurta. Budući da je kefir fermentirana hrana, bogat je probioticima – dobrim bakterijama koje pomažu u održavanju zdravih crijeva. Štaviše, pokazalo se da kefir ima antibakterijsko, antifungalno, antialergijsko i protivupalno djelovanje.
SASTOJCI:
1/2 šolje kefira
1/2 šolje komada manga (može smrznutih)
1/4 šolje svježeg sira
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
Badema po želji
Led
UPUTSTVO ZA PRIPREMU:
U blenderu pomiješajte kefir, smrznuti mango, svježi sir, ekstrakt vanile, bademe i led. Blendajte dok ne postane glatko. Dodajte još kockica leda ako želite gušću konzistenciju.
Veganski omlet
Ovaj veganski omlet sadrži tofu umjesto jaja, kako bi se napravio zdrav veganski obrok. Dobre i loše vijesti o tofuu su da nema dominantan okus. U ovom slučaju, kapljica ekstra djevičanskog maslinovog ulja nudi puniji ukus. Takođe dodavanje nekih začina ili malo soja sosa sa niskim sadržajem natrijuma, pojačaće dodatno ukus. Crvena paprika i pečurke u kombinaciji sa tofuom čine ovo veganski doručak bogat proteinima i vitaminom C.
SASTOJCI:
1/2 šolje narezanih pečurki
1/3 crvene paprike
2 kašičice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
150 grama mekog tofua
UPUTSTVA ZA PRIPREMU:
Pečurke i paprike propržite na maslinovom ulju. Ostavite na stranu. Propržiti tofu u tiganju sa neprijanjajućim slojem. Dodati pečurke i paprike u sredinu omleta. Peći dok se tofu ne stegne i preklopiti ga na kraju.
Hrskavi tost od slanutka
Pečeni slanutak sadrži obilje vlakana i biljnih proteina, dok začini poput cimeta i đumbira dodaju antioksidanse, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
SASTOJCI:
2 kriške hljeba od pšeničnog kiselog tijesta
1 avokado
1/4 šolje pečenog slanutka
1/4 kašičice feta sira
1/4 kašičice mljevenog đumbira
1/4 kašičice cimeta, mljevenog
5 listova svježe mente
1/4 kašičice soli
1 kašika limunove korice
UPUTSTVO ZA PRIPREMU:
Na obje kriške kiselog tijesta rasporediti pire od avokada. Posuti pečeni slanutak sa solju, đumbirom i cimetom. Ukrasiti feta sirom, sjeckanim listovima mente i limunovom koricom.
Smoothie
Ne možeš se odlučiti između ovsenih pahuljica i smutija za doručak? Uzmi oboje. Kombinujući najbolje iz oba svijeta, ovaj smoothie od jabuke s kremastim mlijekom od konoplje stvoren je za užurbana jutra. Jednostavno pomiješaj šaku sastojaka u blenderu i izmiksaj — tako je jednostavno.
SASTOJCI:
1/2 slatke jabuke (srednje)
1/2 kašike meda
1 kašičica javorovog sirupa
1 šolja mlijeka od konoplje
1 prstohvat mljevenog cimeta
1 šolja kuvanih ovsenih pahuljica
UPUTSTVO ZA PRIPREMU:
Sve sastojke sjediniti u blenderu i miksati dok masa ne postane glatka.
Izvor: livestrong.com