Trenutno čitaš
Šta prekomjerno konzumiranje soli čini tvom organizmu?

Šta prekomjerno konzumiranje soli čini tvom organizmu?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

So je definitivno važan začin svake kuhinje. Ali dodavanje prevelike količine soli, može ozbiljno da naškodi tvom zdravlju. Da li znaš da prehrambene kompanije namjerno dodaju so, kako bi ti stvorile neodoljivu potrebu za hranom? So nas zapravo čini ovisnim, nezdravim i bolesnim osobama.

Foto: Yalenews

Studija objavljena u časopisu „The New England Journal of Medicine“ otkriva da je oko 1,65 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta, uzrokovano nezdravom potrošnjim natrijuma. U Americi, 10% svih smrtnih slučajeva povezanih sa srcem, uzrokovano je prekomjernim unosom natrijuma. Naravno, nećeš umrijeti samo zbog soli, ali ona značajno povećava rizik od drugih bolesti i zdravstvenih problema.

Ovo su samo neki od problema koje ćeš imati ako jedeš previše soli:

Problemi sa bubrezima

Natrijum povećava rizik od formiranja kamena u bubregu, jer povećava nivo kalcijuma u urinu koji se smatra faktorom doprinosa u procesu. Visok unos soli dovodi do zadržavanja vode dok tijelo pokušava razrijediti natrijum. Visok unos natrijuma utiče na proces, a bubrezi uklanjaju manje vode i završavaš sa visokim krvnim pritiskom. To dovodi do otkazivanja bubrega, jer se krvni pritisak povećava kako bi se smjestila so i utiče na arterije koje idu sve do bubrega.

Foto: HealthComplain
Hipertenzija

Konzumiranje previše soli povećava rizik od hipertenzije. So dovodi do zadržavanja vode, a srce je prisiljeno da pumpa jače. Ovo dovodi do naprezanja i pritiska na unutrašnje organe i izaziva srčane bolesti, moždani udar, demenciju, kardiovaskularne bolesti i druge probleme.

Foto: Diarioas
Nadutost i otečenost

Natrijum uzrokuje zadržavanje vode. Visok unos natrijuma dovodi do zadržavanja vode u drugim dijelovima tijela. Otekline se mogu pojaviti u stopalima, nogama i rukama. Zadržavanje vode se ne događa preko noći, i na kraju dovodi do hronične nadutosti i otečenosti.

Foto: Shutterstock
Kognitivni poremećaji 

Višak soli je jedan od uzročnika kognitivnih oštećenja. Studija objavljena u časopisu “Neurobiology of Aging“ potvrdila je da oni koji jedu previše soli, ne unose dovoljno tečnosti i slabo se kreću, imaju više šanse za moždana oboljenja, demenciju, slabu koncentraciju i oslabljenu memoriju.

Foto: tinkturedrsulca
Osteoporoza

Ljudsko tijelo gubi kalcijum kroz urin. Što više soli jedeš, više ćeš izgubiti kalcijuma. Nedovoljna količina kalcijuma dovodi do njegovog izvlačenja iz kostiju, što dovodi do osteoporoze.

Pročitaj

Foto: Poliklinikairac

 

 

 

Izvor: body2diefor.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum