Ako ti je dosadio klasčni biskvit od keksa, definitivno treba da probaš onaj s bademima, a za posebni ukus, poigraj se sirupom od malina. Prema želji, poslužiće i jagode ili drugo bobičasto voće, koje ti je omiljeno.
U kombinaciji sa kremom od sira i sočnim biskvitom, maline pružaju dozu svježine u ovom senzacionalnom “slatkišu”, koje nam posebno prija tokom toplijih dana!
Donosimo recept za ukusni kolač od sira i malina.
Za biskvit:
- 4 jaja,
- 120 g margarina,
- 50 g hljebnih mrvica,
- 100 g mljevenih badema,
- 90 g šećera,
- 3 kašike kaka,
- 1/2 praška za pecivo,
- Malo naribane korice narandže.
Za kremu:
- 2 kašike soka od narandže,
- 2 jaja,
- 500 g svježeg sira,
- 2 kašike šećera,
- 3 vanilin šećera,
Preliv od malina:
- 180 g malina,
- 2 kašike šećera,
- 1 žlica vode.
Priprema:
10 malina skloni na stranu. Pomiješaj sastojke za preliv pa zagrij i miješaj kuvajući oko 10 minuta. Izmiksaj pa procijedi i ostavi da se hladi. Šećer i jaja pjenasto izmiješaj, pa dodaj omekšali maslac. Postepeno dodaj suve sastojke za biskvit miksajući.
Dodaj ulja u četvrtasti kalup, ulij smjesu i peci oko 20 minuta na 165°C, dok se ne učvrsti. Za to vrijeme napravi kremu. Izmiksaj sastojke za kremu i rasporedi preko biskvita (nemoj gasiti rernu) pa utisni maline i mjestimično prelij prelivom. Peci oko 20 minuta na 170°C.
Prije posluživanja ostavi da se hladi.
Uživaj u ukusu, koji će te definitivno oduševiti!
Izvor: Food Fresh