Palenta ili pura, žganci, kako god da je nazivate, vrlo je jednostavna za pripremu, a ukusan dodatak jelima. Probali smo savršen recept za lagano jelo, idealno za dane koji su pred nama.
Sastojci:
Kremasta palenta:
• 4 čaše vode
• 1 i 1/2 kašičice soli
• 1 čaša kukuruznog brašna
• 3 kašike maslaca ili biljnog margarina
Umak:
• 1 kašika maslinovog ulja
• 4-6 češnja bijelog luka, isjeckanog
• 500 g gljiva (narezane)
• 1 kašičica ružmarina, sušenog
• 1/2 čaše crnog vina
• 3/4 šolje povrtnog temeljca
• 1 kašičica kukuruznog škroba
• So i biber po ukusu
Priprema:
Prvo, krećemo od pripreme palente. Staviti vodu da prokuha i posoliti. Zatim lagano dodavati kukuruzno brašno u vodu uz stalno miješanje. Smanjiti vatru i konstantno miješati 10-tak minuta, da se ne stvore grudice.
Zagrijati maslinovo ulje u tavi, dodati isjeckani bijeli luk, kratko propržiti, pa dodati nasjeckane gljive. Dodati so i biber po ukusu. Dinstati 5 minuta, dok gljive ne oslobode svu tečnost i postanu rumeno smeđe.
Zatim dodti ruzmarin i crno vino. Dinstati oko 5-7 minuta, smanjujući toplotu po potrebi. Ili dok gljive ne upiju većinu vina.
Dodati povrtni temeljac i kukuruzni skrob. Kuhajte još nekoliko minuta ili dok se umak ne zgusne.
U skuhanu palentu dodati maslac ili biljni margarin. Poslužiti kremastu palentu u posudi sa gljivama i sosom od crvenog vina.
Prijatno!
Izvor: Instagram/@vegolab