Jesen je vrijeme kada tražimo deserte koji griju dušu jednako koliko i nepce. Ako želite kombinaciju bogate čokolade, suptilne pikantnosti cimeta i zemljane punoće crnog piva,ovaj mousse s crnim pivom i cimetom je savršen izbor. Ovo je desert koji donosi harmoniju okusa koja će oduševiti sve one koji žele mali luksuz u miru vlastitog doma.
Sastojci za čokoladni mousse:
- 200 g tamne čokolade (najbolje 70% kakaa)
- 3 jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
- 50 g šećera
- 150 ml crnog piva (stout ili porter)
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 kašičica mljevenog cimeta
- Prstohvat soli
- Tamna čokolada ili kakao prah za posipanje
Priprema:
Čokoladu otopi na pari dok ne postane glatka i svilenkasta, a zatim dodaj cimet i crno pivo. Ostavi smjesu da se malo ohladi.
U posebnoj posudi umuti žumanjke sa šećerom dok ne dobiješ pjenastu smjesu, pa polako dodaj ohlađenu čokoladu s pivom.
Bjelanjke istuci sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg, a vrhnje za šlag u mekanu pjenu.
Prvo pažljivo umiješaj šlag u čokoladnu smjesu, a potom lagano dodaj bjelanjke, pazeći da mousse ostane lagan i prozračan.
Smjesu rasporedi u čaše ili male zdjelice i ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se okusi povežu.
Prije posluživanja pospi tamnom čokoladom ili kakao prahom, a po želji dodaj i malo cimeta za dodatni jesenski šmek.
Zašto crno pivo?
Crno pivo, posebno vrste stout ili porter, često se povezuju sa degustacijama i pivskim koktelima, ali u desertima pokazuje svoju sofisticiranu stranu. Njegove karamelne, čokoladne i blago dimljene note savršeno se uklapaju s bogatom čokoladom, a mousseu dodaju suptilnu gorčinu i kompleksnost koja balansira slatkoću. Rezultat je mousse koji je nježan, kremast i bogat okusom, ali s laganom aromatičnom dubinom koju ne ne očekuje klasičnog čokoladnog deserta.