Trenutno čitaš
3 savršene supe za hladnije dane

3 savršene supe za hladnije dane

supe, recepti, jesen, čorba

Kada temperature padnu, nema boljeg načina da ugriješ i tijelo i dušu nego zdjelicom mirisne, kremaste supe. Donosimo ti tri recepta koji će ti postati omiljeni, jer su jednostavni, hranjivi i puni okusa, a idealni i za brzu večeru ili ručak koji možeš ponijeti na posao.

Sve tri supe možeš unaprijed pripremiti i čuvati u frižideru nekoliko dana. Uz krišku hljeba ili toplu pogaču, imaš kompletan obrok koji će te grijati cijelu jesen i zimu.

Curry supa od sočiva (leće)

Ako voliš jela koja su istovremeno lagana i zasitna, ova curry supa od sočiva (leće) je pravi pogodak. Osim što je prirodno veganska, puna je bogatih začina i kremaste teksture zahvaljujući kokosovom mlijeku.

supa od leće
whatsgabycooking.com

Sastojci:

  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno sjeckana
  • 1 crvena paprika, sitno sjeckana
  • 8 čenova bijelog luka, sitno sjeckanih
  • komad svježeg đumbira, oguljen i sitno sjeckan
  • 1 kašika curry praha
  • ½ kašičice ljutih pahuljica
  • ¾ šolje sočiva (leće)
  • 1 konzerva (400 g) sjeckanog paradajza
  • ½ šolje svježeg korijandera, sitno sjeckanog
  • So i biber po ukusu
  • 1 konzerva (400 ml) kokosovog mlijeka
  • Limeta za posluživanje

Priprema:

Zagrij ulje i proprži luk i papriku dok ne dobiju zlatnu boju. Dodaj bijeli luk, đumbir i začine, pa kratko proprži da zamiriše. Ubaci sočivo, promiješaj, pa dodaj paradajz, vodu, korijander i kokosovo mlijeko (malo odvoji za dekoraciju). Kuhaj na laganoj vatri 20–25 minuta, dok sočivo ne omekša. Posluži sa svježim korijanderom, malo kokosovog mlijeka i obavezno kriškama limete.

Kremasta supa s njokama, gljivama i keljom

Njoke možda inače povezuješ s italijanskim umacima, ali u ovoj supi postaju prava zvijezda. Uz gljive i kelj, sve zajedno u mirisnoj supi s ruzmarinom, dobiješ savršen obrok koji je gotov za pola sata.

supa od gljiva
gimmesomeoven.com

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno sjeckan
  • 2 mrkve, nasjeckane
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 5 čenova bijelog luka, sitno sjeckanih
  • 2 kašike svježeg ruzmarina, sitno sjeckanog
  • ¼ kašičice ljutih pahuljica
  • 450 g šampinjona, narezanih
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 1 lovorov list
  • 1 pakovanje (450 g) svježih njoka
  • 4 šolje svježeg kelja, sitno sjeckanog
  • 80 ml pavlake za kuhanje
  • So i biber po ukusu
  • Parmezan za posipanje (opcionalno)

Priprema:

Na ulju proprži luk, mrkvu i celer. Dodaj bijeli luk, ruzmarin i ljute pahuljice, pa nakon minute i gljive. Nakon nekoliko minuta sipaj temeljac i ubaci lovorov list. Pusti da lagano krčka oko 5 minuta. Dodaj njoke i kelj, kuhaj dok njoke ne omekšaju (par minuta). Umiješaj pavlaku, izvadi lovor i začini po ukusu. Posluži sa svježe ribanim parmezanom.

Pročitaj
ananas mojito

Kremasta supa od pečenog batata

Ova supa je prava zdjela topline. Batat pečen u rerni, začini koji mirišu na jesen i kremasta struktura zahvaljujući kokosovom mlijeku. Osim što je ukusna, potpuno je veganska.

supa od batata
aclassictwist.com

Sastojci:

  • 1 kg batata (3–4 komada), oguljen i narezan na kocke
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 1 konzerva (400 ml) kokosovog mlijeka
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica čilija u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • Prstohvat kajenskog bibera
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun ili korijander i sjeckani orasi/pečeni pekan orasi za dekoraciju

Priprema:

Batat i luk pospi uljem, posoli i pobiberi, pa peci u rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne omekšaju. Ubaci ih u blender zajedno s temeljcem, kokosovim mlijekom i začinima, pa izmiksaj u glatku kremu. Vraćaj na ringlu i lagano kuhaj oko 30 minuta da se ukusi prožmu. Posluži sa svježim začinskim biljem i orasima.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum