Trenutno čitaš
Italijanska torta od limuna, desert koji miriše na Amalfi obalu

Italijanska torta od limuna, desert koji miriše na Amalfi obalu

torta od limuna
Tropic - CLEA Health & Beauty
Tropic - CLEA Health & Beauty

Ako voliš deserte koji su jednako osvježavajući koliko i bogati, italijanska torta od limuna s kremom je pravi izbor. Jedan zalogaj i osjetićeš Amalfi obalu – gdje je život uvijek malo slađi i puno svjetliji.

Kad pomisliš na italijansku kuhinju, vjerovatno ti prvo na pamet padnu paradajz, bosiljak i mocarela. Ali postoji još jedan sastojak koji jednako zaslužuje pažnju – limun. Na sunčanoj obali Amalfi i u okolini Sorenta, limun raste pod mediteranskim suncem i upija sočan slani vazduh s mora. Njegova svježina i aromatičnost već vijekovima oplemenjuju italijansku kuhinju, od limoncella i lagane paste al limone do osvježavajućih kolača.

Jedan od njih je i italijanska torta od limuna s kremom, desert koji u sebi spaja sve što volimo kod Italije – vedrinu, svježinu i raskošne arome.

Torta od limuna je pravi balans tekstura i ukusa. Baza od mekanog biskvita s mlaćenicom i koricom svježeg limuna daje mu laganu i prozračnu strukturu, dok ga bogata krema od maskarponea pretvara u kremasti užitak. Na vrhu se dodaje mrvica od maslaca i vanilije, koja kolaču daje hrskavu notu i savršen kontrast.

Rezultat je desert koji miriše na ljeto na italijanskoj obali i donosi dašak Mediterana na tvoj sto – bilo da ga poslužuješ uz kafu, kao završnicu laganog ručka ili kao slatki znak pažnje dragoj osobi.

torta od limuna
Michelle McGlinn/Tasting Table

Šta ti je potrebno?

Za biskvit:

  • 2 ¼ šolje brašna za kolače
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 4 bjelanca
  • 1 ¼ šolje mlaćenice
  • 1 ½ šolje kristal šećera
  • korica od 2 limuna
  • ½ šolje putera, omekšalog
  • 1 kašičica vanilije

Za mascarpone kremu:

  • 1 šolja slatkog vrhnja za šlag
  • 225 g mascarpone sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 2 šolje šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna
  • korica od 1 limuna

Za posip:

  • ¾ šolje brašna za kolače (blago prepečenog ili pečenog)
  • ¾ šolje šećera u prahu + još malo za posipanje po vrhu
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • korica od 1 limuna
  • 6 kašika hladnog putera, narezanog na kockice

Priprema

Zagrij pećnicu na 175 °C. Podmaži dva okrugla kalupa od 23 cm, obloži papirom za pečenje i ponovo podmaži.

Biskvit: prosij brašno, prašak za pecivo i so. U posebnoj posudi umuti bjelanca i mlaćenicu. U velikoj zdjeli pomiješaj šećer i koricu limuna, utrljaj rukama da pusti ulja. Dodaj puter i miksaj dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta (2–3 min). Umiješaj vaniliju i ½ šolje suhe smjese. Zatim naizmjenično dodaj umućena jaja i brašno, lagano miješajući dok se sve ne sjedini. Podijeli smjesu u kalupe i peci 30–35 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladi prvo u kalupu, a zatim na rešetki.

Pročitaj
ishrana, tanjir

Krema: Umuti slatko vrhnje do mekanih vrhova. U drugoj zdjeli umuti maskarpone, šećer u prahu, sok i koricu limuna. Spoji s umućenim vrhnjem.

Posip: U multipraktiku pomiješaj brašno, šećer u prahu, vaniliju i koricu limuna. Dodaj puter i pulsiraj dok ne nastane mrvičasta smjesa.

Slaganje: Poravnaj biskvite ako je potrebno. Na prvi stavi pola kreme, pa poklopi drugim biskvitom. Ostatak kreme premaži po vrhu i stranicama. Pospi posip preko kolača, pa dodatno prosij šećer u prahu. Nareži i posluži.

Najljepše je uživati u ovom kolaču rashlađenom, uz čašu limoncella ili kapućino. Njegov miris limuna i lagana tekstura čine ga savršenim desertom za ljetne večere na terasi, ali isto tako i slatkom zimskom dozom sunca.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum