Trenutno čitaš
Italijanska torta od limuna, desert koji miriše na Amalfi obalu

Italijanska torta od limuna, desert koji miriše na Amalfi obalu

torta od limuna

Ako voliš deserte koji su jednako osvježavajući koliko i bogati, italijanska torta od limuna s kremom je pravi izbor. Jedan zalogaj i osjetićeš Amalfi obalu – gdje je život uvijek malo slađi i puno svjetliji.

Kad pomisliš na italijansku kuhinju, vjerovatno ti prvo na pamet padnu paradajz, bosiljak i mocarela. Ali postoji još jedan sastojak koji jednako zaslužuje pažnju – limun. Na sunčanoj obali Amalfi i u okolini Sorenta, limun raste pod mediteranskim suncem i upija sočan slani vazduh s mora. Njegova svježina i aromatičnost već vijekovima oplemenjuju italijansku kuhinju, od limoncella i lagane paste al limone do osvježavajućih kolača.

Jedan od njih je i italijanska torta od limuna s kremom, desert koji u sebi spaja sve što volimo kod Italije – vedrinu, svježinu i raskošne arome.

Torta od limuna je pravi balans tekstura i ukusa. Baza od mekanog biskvita s mlaćenicom i koricom svježeg limuna daje mu laganu i prozračnu strukturu, dok ga bogata krema od maskarponea pretvara u kremasti užitak. Na vrhu se dodaje mrvica od maslaca i vanilije, koja kolaču daje hrskavu notu i savršen kontrast.

Rezultat je desert koji miriše na ljeto na italijanskoj obali i donosi dašak Mediterana na tvoj sto – bilo da ga poslužuješ uz kafu, kao završnicu laganog ručka ili kao slatki znak pažnje dragoj osobi.

torta od limuna
Michelle McGlinn/Tasting Table

Šta ti je potrebno?

Za biskvit:

  • 2 ¼ šolje brašna za kolače
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 4 bjelanca
  • 1 ¼ šolje mlaćenice
  • 1 ½ šolje kristal šećera
  • korica od 2 limuna
  • ½ šolje putera, omekšalog
  • 1 kašičica vanilije

Za mascarpone kremu:

  • 1 šolja slatkog vrhnja za šlag
  • 225 g mascarpone sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 2 šolje šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna
  • korica od 1 limuna

Za posip:

  • ¾ šolje brašna za kolače (blago prepečenog ili pečenog)
  • ¾ šolje šećera u prahu + još malo za posipanje po vrhu
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • korica od 1 limuna
  • 6 kašika hladnog putera, narezanog na kockice

Priprema

Zagrij pećnicu na 175 °C. Podmaži dva okrugla kalupa od 23 cm, obloži papirom za pečenje i ponovo podmaži.

Biskvit: prosij brašno, prašak za pecivo i so. U posebnoj posudi umuti bjelanca i mlaćenicu. U velikoj zdjeli pomiješaj šećer i koricu limuna, utrljaj rukama da pusti ulja. Dodaj puter i miksaj dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta (2–3 min). Umiješaj vaniliju i ½ šolje suhe smjese. Zatim naizmjenično dodaj umućena jaja i brašno, lagano miješajući dok se sve ne sjedini. Podijeli smjesu u kalupe i peci 30–35 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladi prvo u kalupu, a zatim na rešetki.

Pročitaj
krofne

Krema: Umuti slatko vrhnje do mekanih vrhova. U drugoj zdjeli umuti maskarpone, šećer u prahu, sok i koricu limuna. Spoji s umućenim vrhnjem.

Posip: U multipraktiku pomiješaj brašno, šećer u prahu, vaniliju i koricu limuna. Dodaj puter i pulsiraj dok ne nastane mrvičasta smjesa.

Slaganje: Poravnaj biskvite ako je potrebno. Na prvi stavi pola kreme, pa poklopi drugim biskvitom. Ostatak kreme premaži po vrhu i stranicama. Pospi posip preko kolača, pa dodatno prosij šećer u prahu. Nareži i posluži.

Najljepše je uživati u ovom kolaču rashlađenom, uz čašu limoncella ili kapućino. Njegov miris limuna i lagana tekstura čine ga savršenim desertom za ljetne večere na terasi, ali isto tako i slatkom zimskom dozom sunca.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum