Trenutno čitaš
Ravioli od tikvica su lagan, kremast i savršeno ljetni recept

Ravioli od tikvica su lagan, kremast i savršeno ljetni recept

ravioli od tikvica

Ako tražiš način da iskoristiš sezonske tikvice na kreativan, ali i zdrav način – ravioli od tikvica su prava mala kulinarska magija. Kombinacija svježeg paradajza, kremastog sira, začinskog bilja i elegantno zamotanih tikvica čini ovo jelo neodoljivim, bilo da ga poslužuješ kao glavno jelo ili kao lagani dodatak ljetnom meniju.

Šta ti je potrebno?

Za paradajz sos:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 češnja bijelog luka (sitno sjeckanog ili naribanog)
  • 900 g cherry paradajza (prepolovljenih)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ¼ šolje svježeg bosiljka

Za punjenje:

  • 280 g rikota sira ili svježeg sira (dobro ocijeđenog)
  • ½ šolje naribanog parmezana, podijeljeno na dvije polovine
  • Korica jednog limuna
  • 2 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna
  • 1 jaje
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice bibera

Za „ravioli“:

  • 26 traka tikvica (otprilike 3 srednje tikvice narezane na tanke trake)

Priprema:

Zagrij rernu na 220°C. U tavi zagrij maslinovo ulje i dodaj bijeli luk. Kada postane zlatno-smeđi, dodaj paradajz, pola kašičice soli i četvrtinu kašičice bibera. Dinstaj 5 minuta, zatim dodaj bosiljak i skini s vatre.

U srednjoj posudi pomiješaj rikotu (ili svježi sir), polovinu parmezana, limunovu koricu, peršun, umućeno jaje, so i biber dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.

Formiraj ravioli od tikvica tako što ćeš ukrstiti dvije trake tikvica, dodati oko 2 kašičice fila u sredinu, pa preklapati krajeve prema unutra u smjeru kazaljke na satu. Ponovi dok ne potrošiš sve sastojke.

Pročitaj
piroške a krompirom

Odvoji ⅓ šolje paradajz sosa sa strane, a ostatak ostavi u tavi. Poslaži ravioli u sos, prelij preostalim sosom i pospi ostatkom parmezana. Peci u rerni 15 minuta na srednjoj rešetki.

Serviranje: Posluži toplo, uz još malo svježeg bosiljka ili kap limunovog soka za dodatnu svježinu. Ovo jelo je savršeno lagano, ali i dovoljno bogato da zadovolji i najveće gurmane – a izgleda i predivno na tanjiru.

Bonus savjet: Ako ti ostane viška fila, iskoristi ga za punjenje paprika ili kao namaz za tostirani hljeb – ne bacaj ništa!

Prijatno!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum