Trenutno čitaš
Sushi u novom ruhu: Isprobaj zapečeni složenac koji je osvojio TikTok!

Sushi u novom ruhu: Isprobaj zapečeni složenac koji je osvojio TikTok!

sushi
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako voliš sushi, imamo savršeno rješenje za tebe! Sushi Bake, topli složenac koji spaja sve ono što volimo kod klasičnog japanskog sushija, ali u jednostavnijem, kućnom izdanju.

Ovaj popularni recept dolazi pravo s TikToka i već je postao hit među gurmanima širom svijeta. I ne čudi – kremasta tekstura, bogat ukus i činjenica da ga lako možeš podijeliti s ekipom čine ga idealnim za svaku priliku, od vikend druženja do Netflix večeri.

Sastojci koji garantuju uživanje:

  • 300 g riže za sushi
  • 1 i ½ kašika rižinog sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • ½ kašičice soli
  • 200 g krem sira
  • 200 g dimljenog ili sirovog lososa (po izboru)
  • 1 list nori alge, usitnjen
  • 2 kašike majoneze
  • 2 kašike sriracha sosa (ili manje, ako voliš blaže)
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Pola avokada, tanko narezanog
  • Susamove sjemenke za dekoraciju
  • Mladi luk za ukras

Kako se priprema ovaj viralni sushi složenac?

Riža kao osnova

Prvo dobro operi sushi rižu dok voda ne postane bistra, a zatim je skuvaj prema uputstvu s pakovanja. Kad je gotova, dodaj rižino sirće, šećer i so, pa sve pažljivo promiješaj. Ostavite rižu da se ohladi.

U posebnoj posudi sjedini krem sir, majonezu, srirachu i soja sos. Miješaj dok ne dobiješ glatku i ujednačenu smjesu, a zatim dodaj usitnjene nori alge i losos.

U posudu za pečenje (pravougaonu ili kvadratnu), rasporedi pripremljenu sushi rižu kao prvi sloj. Preko nje ravnomjerno nanesi kremasti sloj s lososom i algama.

Pročitaj
hašimoto, ishrana bez glutena

Prelij složenac sa malo maslinovog ulja i stavi u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C. Peci oko 10-15 minuta – dovoljno da se sve fino sjedini i površina dobije zlatnu boju.

Izvadi iz rerne i ukrasi avokadom, pospi susamovim sjemenkama i sjeckanim mladim lukom. Ako voliš pikantnije, slobodno dodaj još malo srirache.

Ovaj složenac je najukusniji dok je još topao, poslužen uz soja sos i par kapi limete koje će dodatno osvježiti svaki zalogaj. Najbolje od svega? Ne moraš biti sushi majstor da bi uživao u ovom specijalitetu – sve što ti treba su pravi sastojci i malo dobre volje.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum