Trenutno čitaš
Zašto svi pričaju o “one-pot” tjestenini Meghan Markle (i kako je učiniti još boljom!)

Zašto svi pričaju o “one-pot” tjestenini Meghan Markle (i kako je učiniti još boljom!)

Meghan-Markle-One-Pot-tjestenina
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako misliš da Meghan Markle ne zna šta radi u kuhinji, razmisli ponovo. U svojoj Netflix seriji With Love, Meghan, vojvotkinja od Sussexa je predstavila recept koji je jednako elegantan koliko i jednostavan – one-pot tjestenina s cherry paradajzom, bijelim lukom, zelenišem i špagetima.

Bez cijeđenja, bez previše suđa, bez komplikacija. Savršeno za radnu sedmicu? Apsolutno. Ali internet je – naravno – podijeljen.

Netflix-Megan-Markle-Pasta
Netflix

Neki su oduševljeni što konačno postoji recept koji možeš napraviti dok vodiš Zoom sastanak ili pereš veš. Drugi je nazivaju “previše jednostavnom” ili čak “bljutavom”. I istina je – originalni recept jeste minimalistički: sve se kuha zajedno, u istoj šerpi, bez posebnih koraka. No, upravo u toj jednostavnosti krije se potencijal. Jer ako nekad pripremaš one-pot tjesteninu, znaš da s malim izmjenama može postati nevjerovatno ukusna i hranjiva.

Šta se nalazi u Meghaninoj originalnoj verziji?

U jednoj šerpi se kombinuju cherry paradajz, bijeli luk, špageti, blitva, kelj, rukola, limunova korica, parmezan i malo čilija. Sve se kuha uz dodatak ključale vode dok tjestenina ne omekša, a povrće pusti svoje sokove. Na kraju se dodaju bosiljak i morska so.

Zvuči fino, zar ne? Ali mnogima je falilo “ono nešto”. Tu na scenu stupa nutricionistkinja Sarah Cobacho koja je odlučila recept unaprijediti – bez da uništi njegovu praktičnost.

Kako podići Meghanin recept na viši nivo?

Umjesto da sve sastojke odmah ubacimo u vodu, kratko prženje paradajza i bijelog luka na maslinovom ulju razvija bogatiji i dublji ukus.

Dodato je više blitve i kelja, a umjesto kuhanje rukole – svježa rukola se posipa na kraju. Tako dobijamo svježinu i hrskavost, umjesto gorkaste teksture.

Ubacivanjem leblebija (slanutka), tjestenina postaje prava energetska bomba – sa čak 26 g biljnih proteina po porciji. Tu su i vlakna, gvožđe, zdrave masti iz pinjola i maslinovog ulja.

Još jedan trik koji pravi razliku – kuhanje u povrtnom temeljcu dodaje dubinu ukusa bez dodatnog posla.

Osim korice, dodat je i sok limuna koji osvježava jelo i poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljaka.

Ne štedi na svježem bosiljku – donosi ne samo aromu, nego i antioksidanse. A tostirani pinjoli? To je tekstura i luksuz koji porcija zaslužuje.

Meghan-Markle-One-Pot-tjestenina
Sarah Cobacho/_plantbaes_

Zašto ćeš voljeti ovu unaprijeđenu verziju?

✔ Jedna šerpa, manje nereda

Pročitaj
rolnice

✔ Gotovo za 20 minuta

✔ Bez mesa, ali bogato proteinima

✔ Zdravo, hranjivo i ukusno

✔ Savršeno za vegane i sve koji žele da jedu bolje

Bilo da si fan Meghan Markle, jednostavnih recepata ili samo tražiš način da se nahraniš bez previše truda – ova one-pot tjestenina je recept vrijedan pažnje. A ako ga prilagodiš vlastitom ukusu, biće to kraljevski obrok.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum