Ako si ikada sumnjičavo gledala ka činiji svježeg sira i pomislila “ne, hvala”, nisi sama. Postoje dvije vrste ljudi: oni koji s guštom dodaju svježi sir u omlete, salate i na tost – i oni koji od same pomisli na njegovu zrnastu teksturu odmahnu glavom.
Ali TikTok, kao i uvijek, ima moć da promijeni sve. Pa čak i percepciju o ovom mliječnom proizvodu.
I dok su kroz ovu kulinarsku renesansu svježeg sira isplivale brojne ideje – od proteinskih muffina do zdravih krofni – jedan recept je posebno zaintrigirao internet: čips od svježeg sira. Da, dobro si pročitala – iz pećnice, hrskav, jednostavan, i potpuno zarazan.
Kako napraviti čips od svježeg sira?
Recept je toliko jednostavan da ti doslovno treba samo jedna (ili dvije) namirnice i 30 minuta strpljenja. Evo u čemu je trik:
Sastojci:
- 1 pakovanje svježeg sira (oko 450g)
- Začini po želji – preporučujemo miks sjemenki, ali možeš i kreativnije
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°C i obloži pleh papirom za pečenje. Kašikom stavljaj male porcije svježeg sira na pleh, ostavljajući prostor između svake. Blago ih poravnaj lopaticom.
Pospi omiljenim začinom i sjemenkama. Peci oko 30 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi po ivicama.
Pusti da se ohlade 5 minuta – ako izdržiš toliko.
@jenan_zammar Preheat oven to 350° Add spoonfuls of cottage cheese on to a parchment lined baking sheet. Slightly flatten the cottage cheese with the back of a spoon. Sprinkle everything but the bagel seasoning then back for 35-45 minutes or until crispy and golden brown. #cottagecheese #cottagecheeserecipes #highprotein
Rezultat? Čips koji puca pod zubima, ima sirastu dubinu okusa i savršeno se slaže sa… pa, svime. Salsa, guacamole, jogurt-dip, a ako želiš luksuz – probaj s pavlakom i lukom.
Osim kao snack, možeš ga koristiti i kao crunchy dodatak salatama, u tortiljama ili čak kao “crouton” na čorbi. Internet kaže da je ovo zdravija verzija čipsa – mi kažemo da je i mnogo zanimljivija.
Ako si ikada mislila da svježi sir nema šta da ponudi osim klasične kašike uz doručak – vrijeme je da ga upoznaš iz druge perspektive. Hrskave, zlatne, začinjene i nevjerovatno jednostavne, ove sirne pločice će promijeniti tvoj pogled na “dosadnu” namirnicu. I još nešto – napravi duplu turu, jer nestaju brže nego što ih stigneš fotografisati za story.