Trenutno čitaš
Tiramisu Brownies: Slatki spoj italijanskog klasičnog deserta i sočnog biskvita

Tiramisu Brownies: Slatki spoj italijanskog klasičnog deserta i sočnog biskvita

tiramisu brownies
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako voliš tiramisu i brownie kocke, pripremi se za savršenu harmoniju dva omiljena deserta u jednom zalogaju!

Ove tiramisu brownie kocke su spoj bogatog sloja brownie kolača s aromatičnim piškotama natopljenim espressom i kremastim mascarpone slojem. Idealan desert za posebne prilike ili kada želiš impresionirati svoje goste.

tiramisu brownies
teakandthyme.com

Sastojci

Brownie sloj:

  • 100 g tamne čokolade, sitno sjeckane
  • 50 g kakao praha
  • 230 g neslanog maslaca, na kockice
  • 4 velika jaja (sobne temperature)
  • 150 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g glatkog brašna

Mascarpone krema:

  • 250 g mascarpone sira (hladnog)
  • 200 g slatkog vrhnja (hladnog)
  • 50 g šećera u prahu
  • ½ kašičice ekstrakta vanilije

Piškote i espresso sirup:

  • 2 kašičice instant espresso praha
  • 150 g vruće vode
  • 1 kašika likera od kafe ili tamnog ruma (opcionalno)
  • 12 piškota

Završni sloj:

  • 1 kašika kakao praha (za posipanje)
tiramisu brownies
teakandthyme.com

Priprema

Priprema brownie sloja:

Zagrij pećnicu na 175°C i obloži kalup za pečenje (20×20 cm) papirom za pečenje, ostavljajući papir da prelazi preko rubova radi lakšeg vađenja.

U malom loncu otopi maslac na srednjoj vatri, miješajući dok ne poprimi zlatnu boju i zamiriše. Makni s vatre i odmah prelij preko čokolade i kakaa. Promiješaj dok smjesa ne postane glatka.

U velikoj posudi umuti jaja, kristal šećer i smeđi šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto. Polako dodaj smjesu maslaca i čokolade uz stalno miješanje.

Lagano umiješaj brašno dok se sve ne sjedini. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi. Peci 28–30 minuta. Ostavi da se ohladi.

Mascarpone krema:

U velikoj posudi izmiksaj mascarpone dok ne postane kremast. Dodaj slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju. Miksaj dok krema ne postane gusta i čvrsta.

Espresso sirup i slaganje:

Pomiješaj espresso prah, vruću vodu i liker (ako koristiš). Piškote brzo uroni u espresso sirup i posloži ih u jednom sloju preko ohlađenog brownie sloja.

Na piškote rasporedi mascarpone kremu i zagladi površinu.

Pročitaj
cheesecake sa kafom

Završni dodir:

Pospi kakao prahom prije rezanja. Ohladi u frižideru najmanje jedan sat kako bi se slojevi povezali. Izvadi desert iz kalupa povlačeći papir za pečenje, nareži na kocke i posluži.

Savjet za uživanje:

Tiramisu brownies su savršeni uz šoljicu kafe ili čaja. Bogati su, kremasti i donose osjećaj luksuza u svakom zalogaju. Spremi ih za sljedeće druženje ili ih čuvaj u frižideru do tri dana—ako toliko potraju!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum