Ako voliš tiramisu i brownie kocke, pripremi se za savršenu harmoniju dva omiljena deserta u jednom zalogaju!
Ove tiramisu brownie kocke su spoj bogatog sloja brownie kolača s aromatičnim piškotama natopljenim espressom i kremastim mascarpone slojem. Idealan desert za posebne prilike ili kada želiš impresionirati svoje goste.
Sastojci
Brownie sloj:
- 100 g tamne čokolade, sitno sjeckane
- 50 g kakao praha
- 230 g neslanog maslaca, na kockice
- 4 velika jaja (sobne temperature)
- 150 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g glatkog brašna
Mascarpone krema:
- 250 g mascarpone sira (hladnog)
- 200 g slatkog vrhnja (hladnog)
- 50 g šećera u prahu
- ½ kašičice ekstrakta vanilije
Piškote i espresso sirup:
- 2 kašičice instant espresso praha
- 150 g vruće vode
- 1 kašika likera od kafe ili tamnog ruma (opcionalno)
- 12 piškota
Završni sloj:
- 1 kašika kakao praha (za posipanje)
Priprema
Priprema brownie sloja:
Zagrij pećnicu na 175°C i obloži kalup za pečenje (20×20 cm) papirom za pečenje, ostavljajući papir da prelazi preko rubova radi lakšeg vađenja.
U malom loncu otopi maslac na srednjoj vatri, miješajući dok ne poprimi zlatnu boju i zamiriše. Makni s vatre i odmah prelij preko čokolade i kakaa. Promiješaj dok smjesa ne postane glatka.
U velikoj posudi umuti jaja, kristal šećer i smeđi šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto. Polako dodaj smjesu maslaca i čokolade uz stalno miješanje.
Lagano umiješaj brašno dok se sve ne sjedini. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi. Peci 28–30 minuta. Ostavi da se ohladi.
Mascarpone krema:
U velikoj posudi izmiksaj mascarpone dok ne postane kremast. Dodaj slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju. Miksaj dok krema ne postane gusta i čvrsta.
Espresso sirup i slaganje:
Pomiješaj espresso prah, vruću vodu i liker (ako koristiš). Piškote brzo uroni u espresso sirup i posloži ih u jednom sloju preko ohlađenog brownie sloja.
Na piškote rasporedi mascarpone kremu i zagladi površinu.
Završni dodir:
Pospi kakao prahom prije rezanja. Ohladi u frižideru najmanje jedan sat kako bi se slojevi povezali. Izvadi desert iz kalupa povlačeći papir za pečenje, nareži na kocke i posluži.
Savjet za uživanje:
Tiramisu brownies su savršeni uz šoljicu kafe ili čaja. Bogati su, kremasti i donose osjećaj luksuza u svakom zalogaju. Spremi ih za sljedeće druženje ili ih čuvaj u frižideru do tri dana—ako toliko potraju!