Trenutno čitaš
Turska gastronomija i održivost sijaju u MICHELIN vodiču 2025.

Turska gastronomija i održivost sijaju u MICHELIN vodiču 2025.

Turska gastronomija
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

MICHELIN  vodič za 2025. godinu otkriva impresivan spektar turske gastronomije, sa 132 preporučena objekta koji ističu kulinarsku raznovrsnost zemlje – 77 u Istanbulu, 24 u Izmiru i 31 u Mugli. Ove godine, selekcija prezentovana u hotelu Four Seasons Bosphorus u Istanbulu, predstavila je 32 nova objekta, među kojima su dva restorana sa jednom MICHELIN zvjezdicom, osam dobitnika Bib Gourmand nagrade i šest restorana sa MICHELIN Green Star nagradom.

Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča, izjavio je: „I ove godine naši inspektori su bili očarani bogatstvom i jedinstvenošću turske kulinarske scene. Sa svojim lokalnim zanatstvom, značajnim inicijativama koje oblikuju sve sofisticiraniju gastronomiju, te kreativnošću koja se koristi za reinventiranje lokalnih kulinarskih tradicija, Istanbul, Izmir i Mugla predstavljaju pravi gastronomski mozaik.“

Turska gastronomija

Proslava kulinarske izvrsnosti

Od intimnih ambijenata do ekološki osviještenih praksi, vodič slavi posvećenost kuvara i restoratera koji podižu regionalne okuse na nove visine. Bib Gourmand nagrada ističe restorane koji nude izuzetna kulinarska iskustva po pristupačnim cijenama, a 9 novih restorana pridružuje se MICHELIN vodiču za 2025. godinu. Ovi restorani se uglavnom fokusiraju na turske okuse, neki nude tradicionalna jela, dok drugi donose savremene interpretacije lokalnih recepata.

Specijalne nagrade MICHELIN vodiča za 2025. godinu ističu izuzetne profesionalce u restoranskoj industriji. Yunus Özturk iz restorana OD Urla dobija MICHELIN Sommelier nagradu za svoje umijeće s turskim vinima, dok nagrada za besprijekornu uslugu, Service Award,  odlazi timu restorana Nicole. Nagrada za mladog kuhara, Young Chef Award,  dodjeljuje se Serhatu Doğramacı iz restorana Mezra Yalıkavak za njegov inovativni pristup tradicionalnoj turskoj kuhinji, te posvećenost održivosti i korištenju lokalnih proizvoda.

Turska gastronomija

Turska zagovara održivu gastronomiju

Turska je započela ambicioznu misiju promovisanja gastronomske održivosti, spajajući svoju bogatu kulinarsku baštinu sa modernim ekološki osviještenim praksama. Novi naraštaj turskih kuhara i vlasnika restorana posvećeno stvara gastronomsku scenu koja je duboko povezana s kulturnim korijenima Anadolije. Oni čuvaju tursku kulinarsku baštinu, prenoseći je u budućnost kroz  moderne interpretacije jela, s naglaskom na inovativnu održivost. Zbog toga zaslužuju MICHELIN Green Star nagrade, koje se dodjeljuju restoranima koji su najposvećeniji ekološki odgovornoj gastronomiji. Selekcija MICHELIN vodiča za 2024. godinu za Tursku predstavila je četiri restorana. Selekcija za 2025. godinu prepoznala je inicijative i napore dodatnih 6 restorana, čime je ukupan broj restorana s MICHELIN Green Star nagradama u Turskoj porastao na 10.

Turska gastronomija

GSTC-kriteriji za pružaoce usluga hrane i pića

Turska je 2022. godine postala prva zemlja na svijetu koja je na vladinom nivou potpisala sporazum sa Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC) o pripremi nacionalnog programa održivog turizma. Od tada, Turska provodi program u fazama kako bi osigurala da objekti u zemlji usklade svoje prakse sa globalnim standardima održivosti kroz postepene promjene. Danas je verifikovano više od 17.500 objekata za smještaj u zemlji, a 1.300 ih je certifikovano prema GSTC kriterijima. Zahvaljujući ovim naporima, Turska je postigla vodeću poziciju u održivosti na globalnim indeksima.

Prema rezultatima Travel & Tourism Development Index (TTDI) 2024, zemlja se nalazi na 29. mjestu od 119 zemalja. Nakon uspjeha u implementaciji ovog programa, Turska sada poduzima još jedan važan korak u održivoj transformaciji turizma podržavajući GSTC u razvoju novih kriterija za pružaoce usluga hrane i pića. Ovaj novi set GSTC kriterija poslužiće kao globalni standard održivosti za ovu industriju. Osim što podržava razvoj industrijskih standarda za održivu gastronomiju na globalnom nivou, Turska takođe provodi ključne aktivnosti za održive certifikate restorana u okviru svog Programa održivog turizma. Turska planira pokrenuti pilot program koji će primijeniti GSTC industrijske kriterije sa lokaliziranim i revidiranim indikatorima kako bi se procijenila mogućnost održivog certifikovanja turskih restorana.

Turska gastronomija

Ukusno i održivo

Temelj održive baštine Turske čine geografski označeni, lokalni i kvalifikovani proizvodi iz 81 provincije, koji se nalaze na ekološkim tržištima. Geografski označeni proizvodi iz različitih regiona i provincija Turske prikazuju ekološki održivu tradiciju okusa kroz prirodne metode proizvodnje i kvalitet. Turska ima 2.218 proizvoda registrovanih od strane Turskog zavoda za patente i 29 proizvoda registrovanih od strane Evropske unije (EU). Pored toga, lokalna jela turskih regija još uvijek se pripremaju prema originalnim receptima koji se prenose s generacije na generaciju, koristeći tradicionalne metode kuhanja, čuvajući sve vitamine i minerale za najbolji okus i teksturu. To znači da možete okusiti originalna jela stara stotinama godina na ovim prostorima.

Pročitaj
Galetta sa jabukama i brusnicama

Turska gastronomija

Kratki pregled MICHELIN vodiča za Istanbul, Izmir i Muğlu u 2025.

Sve preporuke restorana iz MICHELIN vodiča za Istanbul, Izmir i Muğlu mogu se besplatno pronaći na web stranici i mobilnim aplikacijama MICHELIN vodiča. Na tim platformama, putnici takođe mogu pristupiti preporukama za hotele i rezervisati svoj boravak.

U vodiču ćeš pronaći:

  • 1 restoran s dvije MICHELIN zvjezdice
  • 13 restorana s jednom MICHELIN zvjezdicom (uključujući dva nova)
  • 27 restorana s Bib Gourmand nagradom (uključujući 8 novih i 1 unaprijeđen)
  • 91 preporučeni restoran (uključujući 22 nova)
  • 10 restorana s MICHELIN Green Star nagradom (uključujući 6 novih)

 

Fotografije: TGA

Prati nas

   

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum