Ako voliš istraživati ukuse i ne bojiš se neobičnih spojeva, ovaj recept je prava mala avantura za tvoje nepce. Galeta sa kruškama i plavim sirom donosi savršen balans između slatkog, slanog i aromatičnog – kombinacija koja ostavlja bez daha.
Ovaj jednostavan recept je prava poslastica za sve gurmane. Jednom kad probaš ovu kombinaciju, često ćeš joj se vraćati – jer galeta sa kruškama i plavim sirom jednostavno ima ono nešto.
Šta nam treba za ovu gurmansku čaroliju?
Za tijesto:
- 100 g hladnog putera
- 200 g brašna
- 1 žumance
- Prstohvat soli
- 40 ml vode
- 1 kašika šećera u prahu (po ukusu)
Za punjenje:
- 2 kruške
- 100 g plavog sira (Dor Blue ili sličan)
- Med (po želji)
- Par grančica svježeg timijana
Priprema:
Tijesto: U većoj posudi rukama utrljaj brašno i hladan puter dok ne dobiješ strukturu nalik mrvicama. Dodaj žumance, vodu, prstohvat soli i šećer u prahu. Umijesi mekano tijesto, oblikuj ga u kuglu, zamotaj u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta da odmori.
Oblikovanje: Nakon što je tijesto odmorilo, razvuci ga na debljinu od 4-5 mm. Ne moraš biti perfekcionista – galeta voli nepravilne rubove!
Punjenje: Na sredinu tijesta rasporedi tanke kriške kruške. Na vrh dodaj komadiće plavog sira, pospi svježim timijanom i lagano savij rubove tijesta prema unutra, formirajući rustičnu galetu.
Pečenje: Stavi galetu u prethodno zagrijanu rernu na 175°C s ventilacijom (ili 180°C bez ventilacije). Peci oko 35 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu boju, a kruške se lijepo karamelizuju.
Završni dodir: Kad galeta izađe iz rerne, još dok je topla, preli je tankim mlazom meda. Ovaj detalj podiže cijeli recept na novu razinu – pravi raj za ljubitelje neodoljive kombinacije slatkog i slanog!