Trenutno čitaš
U kina je stigao film “LEE”: Biografska drama s Kate Winslet u glavnoj ulozi

U kina je stigao film “LEE”: Biografska drama s Kate Winslet u glavnoj ulozi

film Lee, kate winslet
Branding konferencija
Branding konferencija

Fascinantna biografska drama “LEE” stigla je kina u distribuciji Blitz filma, donoseći na velika platna priču o životu jedne od najvažnijih figura ratne fotografije, Lee Miller. U ulozi ove izuzetne žene našla se oskarovka Kate Winslet, čija interpretacija još jednom dokazuje njen status jedne od najtalentovanijih glumica današnjice.

Režiserka Ellen Kuras, zajedno sa scenaristima Liz Hannah, Johnom Colleeom i Marion Hume, vodi gledaoce kroz nevjerojatno putovanje jedne žene, kroz horore Drugog svjetskog rata, dokumentujući neke od najupečatljivijih fotografija tog razdoblja.

film Lee, kate winslet
Blitz film

Pored Winslet, film krase i izvedbe oskarovke Marion Cotillard, Alexandera Skarsgårda, Andyja Samberga i mnogih drugih, čineći ovu filmsku priču bogatom i slojevitom.

Velik dio filma sniman je u predivnom Dubrovniku i njegovoj okolini, gdje je istorijski hotelski kompleks u Kuparima poslužio kao kulisa za ključne scene iz ratom pogođene Evrope. Ove lokacije, bogate istorijom i autentičnim mediteranskim ugođajem, dodale su filmu jedinstvenu atmosferu. Gledaoci će moći uživati u prizorima poznatih krajolika pretvorenih u ratom razorenu Francusku, što dodatno naglašava globalnu važnost ove priče.

film lee, snimanje
Blitz film

Poseban doprinos ovom projektu dala je i hrvatska stručnjakinja za kosu i šminku, Ivana Primorac, koja je sarađivala na mnogim nagrađivanim filmovima, poput “Barbie”, “Darkest Hour” i “Atonement”. Primorac je radila rame uz rame s međunarodnim timom, uključujući nagrađivanog direktora fotografije Pawela Edelmana, scenografkinju Gemmu Jackson, kostimografa Michaela O’Connora i dvostrukog oskarovca, kompozitora Alexandrea Desplata.

Priča o neustrašivoj Lee Miller

“LEE” prati transformaciju Lee Miller iz uspješne manekenke u ratnu dopisnicu koja je svijet promijenila svojim fotografijama. Njena upornost da uđe u muški svijet ratne fotografije, dokumentujući oslobođenje Pariza i strahote koncentracijskih logora, stvorila je ostavštinu koja i danas odjekuje u svijetu medija i umjetnosti. Kate Winslet u ovoj ulozi dočarava snagu i ranjivost žene koja se suočava s najmračnijim stranama ljudske prirode, a u isto vrijeme se bori za svoje mjesto u istoriji.

Pročitaj

film lee
Blitz film

Winsletina izvedba u ulozi Lee Miller odiše dubokom emotivnom i fizičkom posvećenošću. Uprkos povredi tokom snimanja u Hrvatskoj, njena interpretacija prikazuje svu krhkost, ali i odlučnost ove neustrašive žene. Bogata istorija i ljepota Dubrovnika pružili su savršenu pozadinu za priču o Miller, čija je lična borba s ratom i umjetnošću prikazana kroz prizore koje ćemo dugo pamtiti.

Film “LEE” je dostupan u multipleksima CineStar.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum