Trenutno čitaš
Recept za pržene feta kockice: Savršen dodatak za salatu

Recept za pržene feta kockice: Savršen dodatak za salatu

pržene feta kockice
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako tražiš način da tvoja salata bude još ukusnija i zanimljivija, pržene feta kockice su idealno rješenje! Ove hrskave, slane i savršeno zlatne kockice dodaju bogatstvo i teksturu bilo kojoj salati, a posebno se dobro slažu uz grčku salatu. Recept je jednostavan i brz, a sastojci su minimalni. Evo kako da ih pripremiš:

Sastojci:

  • 200g feta sira
  • 3 kašike kukuruznog škroba
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Feta sir isijeci na kockice veličine oko 2-3 cm. Pazi da ne budu previše male kako se ne bi raspale tokom prženja. Uvaljaj kockice feta sira u kukuruzni škrob, tako da budu ravnomjerno prekrivene. Kukuruzni škrob će dati lijepu hrskavu teksturu tokom prženja.

U tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Kada ulje postane vruće, pažljivo stavi kockice feta sira i prži ih sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave, oko 2-3 minuta.

Pržene feta kockice stavi na kuhinjski papir da upiju višak ulja. Ove kockice su najbolje kada su svježe pržene i tople, ali se mogu poslužiti i hladne.

Kako koristiti pržene feta kockice?

Grčka salata. Pržene feta kockice su idealan dodatak klasičnoj grčkoj salati sa krastavcima, paradajzom, crvenim lukom, maslinama i origanom. Hrskavost sira savršeno će se uklopiti sa sočnim povrćem, dok maslinovo ulje u prelivu naglašava bogatstvo ukusa.

Pročitaj

Salata sa pečenom cveklom. Pečena cvekla sa prženom fetom čini odličan spoj boja i tekstura. Ova kombinacija je savršena za one koji vole bogatije i kremastije salate, a uz dodatak oraha, dobijaš i savršenu hrskavost.

Salata sa prženim tikvicama. Još jedna odlična ideja je da ove kockice ubaciš u salatu sa prženim tikvicama i mladim špinatom. Tikvice možeš takođe pržiti na maslinovom ulju, a kombinacija feta sira i tikvica uz neki blagi preliv je idealna za ljetne dane.

Savjeti:

Alternativa kukuruznom škrobu: Ako želiš da isprobaš drugačiju teksturu, možeš koristiti prezle ili brašno za dodatnu hrskavost.
Začini: Fetu možeš dodatno začiniti prije prženja tako što ćeš je lagano posuti paprikom, origanom ili čak mrvicom čilija za pikantniju varijantu.
Služiti kao snack: Ove pržene feta kockice ne moraju biti samo dodatak za salatu – mogu biti i sjajna grickalica uz neki domaći sos, poput tzatzikija ili jogurta sa limunom i začinima.

Pržene feta kockice su sjajan način da jednostavna jela podigneš na viši nivo i oduševiš goste, bilo da ih dodaješ u salatu ili ih poslužuješ kao zanimljivo predjelo.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum