Trenutno čitaš
Sarajevo Film Festival 2024: “Tri kilometra do kraja svijeta” proglašen najboljim filmom

Sarajevo Film Festival 2024: “Tri kilometra do kraja svijeta” proglašen najboljim filmom

Emanuel Pârvu, TRI KILOMETRA DO KRAJA SVIJETA, Sarajevo Film Festival

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo, dodjelom prestižnih nagrada “Srce Sarajeva”, zvanično završeno spektakularno 30. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Jubilarno izdanje festivala, koje je ove godine okupilo više od 240 filmova iz 70 zemalja, proslavilo je svjetsku kinematografiju kroz raznolikost, kvalitet, i kulturno povezivanje.

U konkurenciji igranog filma, najveću čast odnijelo je ostvarenje “Tri kilometra do kraja svijeta” u režiji Emanuela Parvua, koji je ponio “Srce Sarajeva” za najbolji film. Ovaj film, koji je već osvojio srca kritike, ističe se svojim inovativnim pristupom i emotivnom snagom koja osvaja gledaoce. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Yorgosa Zoisa za film “Arkadija”, dok su glumačke nagrade pripale Anab Ahmed Ibrahim za ulogu u filmu “Selo pokraj raja” i Doruu Bernu za njegovu izvanrednu izvedbu u “Velikoj sedmici”.

Press | Sarajevo Film Festival
Press | Sarajevo Film Festival

U kategoriji dokumentarnog filma, “Slika za pamćenje” rediteljke Olge Černjk osvojila je “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film, dok je specijalna nagrada žirija pripala ostvarenju “Ono što zahtjevamo od kipa je da se ne pomjera” Dafni Heretakis. Ovaj film, koji istražuje suštinu statičnosti i promjene, ostavio je dubok utisak na publiku.

Nagrada za najbolji film koji tematizira ljudska prava pripala je filmu “Tvoj život bez mene” Ane Rubi, dok je za najbolji kratki dokumentarni film nagrađena Norika Sefi za film “Kao bolesno žuta”.

meg ryan sff
Meg Ryan, Actress, Red Carpet, National Theatre, 30th Sarajevo Film Festival, 2024 (C) Obala Art Centar

Kratki film “Absent” osvojio je “Srce Sarajeva” za najbolji kratki film, što mu je donijelo i kandidaturu za nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara. Specijalno priznanje u ovoj kategoriji dobilo je ostvarenje “Tako tsubo” u režiji Eve Pedroza i Fanny Sorgo, koje je oduševilo publiku svojom kreativnošću.

Studentski film “Miris svježe farbe” Nađe Petrović osvojio je “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film, dok su posebne nagrade za ekološku osviještenost i promicanje rodne ravnopravnosti pripale filmovima “Nebo iznad Zenice” Zlatka Pranjića i Nanne Frank Moller i “Cent’anni” Maje Doroteje Prelog.

Pročitaj
Timothee Chalamet

Alexander Payne, Screening of the film SIDEWAYS by Alexander Payne, Coca-Cola Open Air Cinema, 30th Sarajevo Film Festival, 2024 (C) Obala Art Centar
Alexander Payne, Screening of the film SIDEWAYS by Alexander Payne, Coca-Cola Open Air Cinema, 30th Sarajevo Film Festival, 2024 (C) Obala Art Centar

Crveni tepih ovogodišnjeg festivala bio je prepun domaćih i međunarodnih zvijezda, a posebnu pažnju privukli su holivudska diva Meg Ryan i renomirani reditelj i glumac John Turturro, koji su ove godine postali dobitnici “Počasnog Srca Sarajeva”. Njihovo prisustvo dodalo je posebnu notu elegancije i glamura ovom jubilarnom izdanju festivala.

Sarajevo Film Festival nastavlja svoju tradiciju kao jedan od najvažnijih filmskih festivala u regiji, slaveći filmsku umjetnost i promovišući raznolikost i kvalitet. Ovogodišnji festival, sa svojom bogatom selekcijom filmova i prestižnim nagradama, još jednom je dokazao da Sarajevo ostaje srce svjetske kinematografije, gdje se susreću kultura, kreativnost i umjetnost.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum