Trenutno čitaš
Vikend u prirodi: Skriveni dragulj blizu Mostara

Vikend u prirodi: Skriveni dragulj blizu Mostara

mostarska bijela

Ako si u potrazi za skrivenim draguljima Bosne i Hercegovine, Mostarska Bijela je pravo mjesto za tebe. Prirodna ljepota koja se skriva nedaleko od Mostara je destinacija koju jednostavno ne smijemo propustiti.

Kanjon Mostarske Bijele, kao što ime sugeriše, smješten je uz rijeku Bijelu, malu ali očaravajuću, koja se probija kroz krški pejzaž.

Kako doći do Mostarske Bijele?

Putovanje do Mostarske Bijele počinje na cesti Jablanica-Mostar. Nakon otprilike pola puta, naći ćeš se pred tunelom Bijela. Na prvom skretanju, koje je prije mosta, skreni lijevo. Ovdje će te asfaltnom cestom zamijeniti makadam. Iako je cesta makadamska, ne brini, jer ćeš za 2-3 minute stići do kraja makadama gdje ćeš parkirati svoj auto.

Šetnja do pećine

Nakon parkiranja, slijedi označenu stazu koja vodi do rijeke. Prati hrpe kamenja koje služe kao oznake i one će te dovesti do kampera. Tu ćeš skrenuti putem u šumu i pratiti stazu koja vodi do pećine. Cijela šetnja traje između 2 i 2,5 sati i nije posebno zahtjevna, ali se preporučuje udobna obuća za hodanje po neravnom terenu.

Priprema za istraživanje pećine

Kada stigneš do pećine, nagrada je prizor koji se rijetko viđa. Vodopadi koji se skrivaju u pećini stvaraju nevjerojatne vizualne efekte i jedinstveno iskustvo. Ako planiraš ući u vodu unutar pećine, ponesi obuću za vodu, jer je kamenje u pećini prilično oštro.

Pročitaj
samopouzdanje

Zašto posjetiti Mostarsku Bijelu?

Mostarska Bijela je savršen primjer prirodne ljepote. Ovo mjesto nudi ne samo prekrasne vodopade i pećine, već i priliku za bijeg od svakodnevnog života i uživanje u prirodi u njenom najčistijem obliku. Svaki korak na stazi je korak ka nečem nepoznatom i uzbudljivom, što čini posjet Mostarskoj Bijeloj nezaboravnim iskustvom.

Naslovna fotografija: in.my.footsteps

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum