Trenutno čitaš
Najljepše plaže na Hvaru koje moraš posjetiti

Najljepše plaže na Hvaru koje moraš posjetiti

hvar

Hvar, biser Jadranskog mora, nudi spektakularne plaže koje će oduševiti svakog ko ih posjeti. Ove skrivene uvale pružaju savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u kristalno čistom moru. Iako do većine ovih plaža možemo stići autom do jedne određene tačke pa onda malo hodanja, njihova ljepota čini svaki korak vrijednim truda.

Jedna od najpoznatijih plaža na Hvaru, Dubovica, očarava svojim netaknutim prirodnim okruženjem i tirkiznom vodom. Do plaže se dolazi nakon parkiranja automobila na glavnoj cesti i kratke šetnje kroz mediteransku vegetaciju. Parkiranje može biti izazov, posebno tokom ljetnih mjeseci, ali nagrada je više nego vrijedna truda. Ova plaža je idealna za ronjenje i istraživanje podvodnog svijeta, a miris borovine i šum valova stvaraju savršenu atmosferu za opuštanje.

Zaraće je predivna uvala smještena na južnoj obali Hvara. Do plaže se dolazi automobilom, no parkiranje je takođe ograničeno, što znači da ćeš možda morati parkirati na glavnoj cesti i prošetati se do plaže. Ova uvala se sastoji od dvije plaže, Velo Zaraće i Malo Zaraće, obje s kristalno čistom vodom i spektakularnim stijenama koje pružaju savršeno mjesto za sunčanje i plivanje. Ako tražite malo avanture, ronjenje oko stijena otkriva fascinantan morski život.

Lučišća je Llepoticu među hvarskim plažama i posjećuju je oni koji traže mir, miris zelenila i pogled na veliko plavetnilo. Razlog zbog kojeg Lučišća, okružena visokim stijenama, i ljeti čuva svoj mir je u tome što se do nje dolazi makadamom ili brodicom. Ponesi i masku za ronjenje jer je morski svijet bogat, a naići ćeš i na izvor ispod površine.

 

Uvala Mekićevica, koja se naziva i Robinson, jedno je od takvih mjesta na kojem ćeš osim tirkiznog mora i hlada pronaći i mjesto na kojem možeš uživati u hrani i osvježavajućem piću. Do Robinsona možeš stići organizovanim prevozom, čamcem iz Hvara, ali i prošetati se.

Od Križne luke trebaće ti nešto manje od pola sata, ali šetnjica do Pokonjeg dola s pogledom na istoimeni otočić doista je predivna. Put vodi dalje, a nakon prvog žala možeš nastaviti dalje do još jedne plaže na kojoj se nalazi i restoran, odnosno pub Robinson.

Dolazak u Gromin Dolac, u najmanju ruku je avantura sama za sebe. Nakon nesvakidašnjeg tunela, potrebno je ići još 3 km makadamskom cestom. No zbog prirodnih plaža, kristalno čistog mora i besprijekronih oblutaka, za sve pustolove ovaj dio otoka Hvara je svakako mjesto za posjetiti bar na jedan dan.

Pročitaj
vikend

Za ljubitelje spavanja pod zvijezdama, tu se nalazi kamp, a za one koje vuče udobnost kreveta, tu se može pronaći i nekoliko apartmana i kuća za odmor. Voliš li odmarati dušu i tijelo, Gromin Dolac ima upravo sve što ti je potrebno za mali odmak od stvarnosti i uživanju u prirodi.

Hvar je prava riznica predivnih plaža koje čekaju da ih otkriješ. Bez obzira koju plažu odabereš, uživaćeš u njenoj jedinstvenoj ljepoti i kristalno čistom moru.

Naslovna fotografija: giada_faccin_

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum