Trenutno čitaš
Očaravajuće plaže na hrvatskoj obali

Očaravajuće plaže na hrvatskoj obali

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

U posljednjih nekoliko godina odmor u Hrvatskoj je izbor mnogih turista. Jedna je od najposjećenijih destinacija na Mediteranu, sa bogatom istorijom i kulturom, raznolikom arhitekturom i hranom pod uticajem raznih drugih regiona širom kontinenta nastavlja da privlači pažnju mnogih. 

Od užurbanih gradskih plaža srednje Dalmacije do zadivljujućih šljunčanih plaža koje sežu u plavetnilo na ostrvu Braču, uz blistave divlje uvale koje možeš pronaći samo pješice, ovo su neke od najboljih hrvatskih plaža.

Havajska plaža, Verudela

Havajska plaža najpoznatija je plaža na Verudeli, poluostrvu koje se smjestilo u neposrednoj blizini prekrasne Pule, a koje svake sezone privlači sve veći broj turista. Verudela je jedno bajkovito poluostrvo koje se može pohvaliti divnim kamenim, šljunčanim i divljim uvalama koje ostavljaju bez daha, a upravo zbog svoje raznolikosti uvala, Verudela privlači sve veći broj avanturista koji ovdje imaju pregršt izbora za razne aktivnosti. Ipak, Havajska plaža svakako se izdvaja kao uvjerljivo najpopularnije mjesto na poluostrvu, a mnogi kažu kako je upravo ova uvala najfotogeničnija i najčešće fotografisana plaža Istre!

Foto: Instagram/ivan_ivan_dumancic_dumancic

Borak, Brač

Šljunkovita parcela, uz šetnicu do Zlatnog rata, omiljena je među surferima i drugim aktivnim turistima, a tu su i škola ronjenja i teren za odbojku na pijesku. Alternativno, tu su i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje.

Foto: Getty Images

Punta Rata, Brela

U sjeni Biokova, Makarska rivijera otkriva niz finih šljunčanih plaža koje se prelijevaju u duboku, tirkiznu vodu. Neke od najljepših, poput Punta Rate, nalaze se u selu Brela, gdje nagnuti borovi postaju prirodni suncobrani koji stvaraju hlad. Slijedi šetnicu uz more i stjenovitu pješačku stazu istočno prema Makarskoj – usput ćeš pronaći mnogo osamljenih malih uvala, od kojih su neke prilagođene nudistima.

Foto: Getty Images

Zlatni Rat, Brač

Budući da je ovo hrvatska pin-up plaža, vjerovatno već svi znaju za nju. Izvanredan 450m dugačak fini šljunak, Zlatni rat mijenja oblik zavisno od vjetrova i struja. Smještena na sunčanoj južnoj obali Brača, često je cijenjena kao jedna od najboljih plaža u Hrvatskoj, a ujedno je i najbolja destinacija za jedrenje na dasci. Od plaže, lijepa šetnica uz obalu, u hladu borova, vodi do sela Bol.

Foto: Getty Images

Sahara, Rab

Pročitaj
postavljanje granica

Godine 1936. kralj Edward VIII odveo je Wallis Simpson na Rab na romantičnu pauzu – dobili su posebnu dozvolu od lokalnih vlasti da se kupaju na plaži Kandarola, događaj koji se sada smatra rođenjem naturizma u Hrvatskoj. Kandarola je do danas ostala pogodna za nudiste, ali još je bolja Sahara, jedna od rijetkih pješčanih plaža u Hrvatskoj, u blizini grada Lopar na sjevernoj obali Raba.

Foto: Getty Images

Pokrivenik, Hvar

Mirna šljunčana plaža sa samo nekoliko malih barova i restorana, i malim pristaništem sa strane za dolaske brodom. Penjače privlače strma brda iza plaže, a malu, tajnu špilju u jednoj od uvala u blizini Pokrivenika ronioci često istražuju tražeći morske sunđere duginih boja koje u njoj žive.

Foto: Getty Images

Vela Plaža, Krk

Uspavani gradić Baška smjestio se u širokoj, zaštićenoj uvali, na južnoj obali ostrva Krk. Izgrađen je oko impresivne, kilometarske vijugave pješčano-šljunčane plaže Vela plaža (što znači velika plaža), koja izlazi na plitko tirkizno more i iza koje se nalazi šetnica oivičena kafićima, restoranima i hotelima.

Foto: Getty Images

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum