Trenutno čitaš
Zapečeni hrskavi krompir s dinstanim gljivama

Zapečeni hrskavi krompir s dinstanim gljivama

Zapečeni krompir
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

U potrazi si za jednostavnim, ali neodoljivo ukusnim jelom? Ovi hrskavi krompiri, tanki poput čipsa, prekriveni su aromatičnim gljivama. Uz dodatak začina i svežeg bilja, ovo jelo pruža harmoniju ukusa i tekstura koje će te jednostavno očarati.

Saznaj kako da pripremiš ovo jelo i obraduješ svoje čulo ukusa jednostavnošću i bogatstvom ove recepture.

Sastojci:

  • 8-10 krompira, 500g
  • 250 g šampinjona
  • 1 crveni luk
  • 2 grančice svježeg ruzmarina
  • so
  • biber
  • crvena mljevena paprika
  • maslinovo ulje
  • sirće od nara ili soja sos
  • 1-2 kašike putera
  • peršin
  • mladi luk

Soja sos može biti dobra alternativa za one koji ne vole sirće od nara.

Priprema: 

Uključi rernu na 220°C ili koristi airfryer. Krompire dobro operi sa korom, skuhaj 20-25 minuta i procijedi. U dubokoj posudi pomešaj skuhane krompire sa solju, crnim biberom, crvenom paprikom, listovima svježeg bosiljka i maslinovim uljem.

Pročitaj
humus

Poredaj ih na podmazanu folijom prekrivenu tepsiju, ostavljajući prostor između njih. Izgnječi ih sa čašom.  Pospi malo maslinovog ulja odozgo i peci u rerni 20-25 minuta dok ne postanu hrskavi.

U međuvremenu, očisti i naseckaj gljive. Luk isjeckaj i proprži  sa malo soli, crnog bibera i maslinovim uljem. Dinstaj naseckane gljive sa malo maslinovog ulja dok ne porumene na jakoj vatri.

Dodaj puter i sirće od nara i miješaj 1-2 minute,  da se sjedini. Dodaj dinstane gljive preko vrućih krompira tek izvađenih iz rerne. Posluži sa isjeckanim peršinom i mladim lukom.

Prijatno!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum