Pripremite se da budete očarani zanimljivim spojem klasičnog tiramisua i domaćih kolačića. Ovi ukusni kolačići od kafe preliveni su glatkom kremom od mascarponea koja je posuta kakao prahom.
Ove slatke poslastice kombinuju bogatu esenciju tradicionalnog tiramisu kolača prožetog kafom sa šarmom domaćih kolačića. Tako su jednostavni za pravljenje i predstavljaju odličan desert.
Sastojci za kolačiće:
- 110 g putera
- 100 g granuliranog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 230 g višenamenskog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašika instant espresso praha
- ½ kašičice soli
Sastojci za mascarpone kremu:
- 180 g mascarpone sira
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 90 g šećera
- 20 g agave ili meda
- 120 g guste pavlake
- 1 kašika kakao praha za posipanje
Priprema:
Otopi puter i sipaj u veliku posudu za miješanje i ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu u frižideru. Traje oko 20 minuta. Kada je puter dostigao sobnu temperaturu dodaj granulirani šećer i smeđi šećer i miješajte kuhačom 1 minut.
Dodaj jaje, ekstrakt vanile i miksaj dok se ne sjedini. U posebnoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, instant espresso prah i so. U mokru smjesu dodaj suhe sastojke i miješaj lopaticom dok se ne sjedine.
Koristeći mjericu za kolačiće od oko 2 kašike, izvadi 11 kolačića i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Zatim ih uvaljaj između ruku u loptu. Pripremljene kolačiće stavi u frižider da se stegnu 1 sat.
U međuvremenu zagrij rernu na 180ºC i pripremite pleh sa papirom za pečenje. Stavi 6 kolačića u pleh i pecite jedan po jedan pleh 10-11 minuta. Kada su pečeni, ostavi ih da se ohlade na tepsiji 3 minute, jer će i dalje biti mekani kada budu gotovi. Nakon što se malo ohlade, lopaticom ih podigni na rešetku za hlađenje i ostavi da se potpuno ohlade.
U srednjoj posudi sa električnim mikserom umuti sve sastojke za mascarpone kremu. Dodajte kremu u vrećicu za ukrašavanje i ukrasi kolačiće, kružno počevši od sredine prema ivicama. Dodaj kašiku kakaa u sitno cjedilo i završi kolačiće posipanjem kakaom u prahu.