Dok zima prekriva svijet mekim pokrivačem snijega, a hladan zrak nas mami unutra, nema ničeg ljepšeg od umirujućeg mirisa svježe pečenih kolačića, koji prožimaju dom.
Zima traži poslastice koje ne samo da zadovoljavaju naše okusne pupoljke, već i zagrijavaju naše duše. Pronašli smo savršen recept za tebe za najbolje zimske kolačiće, koji odražavaju suštinu zimske sezone i donose radost ugodnim trenucima. Sa aromom začina, slatkoćom čokolade i hrskavošću orašastih plodova, ovi zimski kolačići su savršen recept za zagrijavanje duše u hladnom danu. Podijeli ih sa voljenima i dok uživate u jednostavnim radostima sezone. Prigrli toplinu, ugodnost i ukuse, koje ovi kolačići donose u zimsku bajku.
Sastojci:
Snježna mješavina brašna
- 2 šolje glatkog brašna
- 1/2 šolje bademovog brašna
- 1/2 šolje šećera u prahu
Simfonija zimskih začina
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića
- 1/4 kašičice karanfilića
- Prstohvat đumbira
Zimske arome
- 1 šolja omekšanog maslaca
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1/2 šolje kristalnog šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
Snježna količina dobrih stvari
- 1 šolja čokoladnih komadića (chocolate chips)
- 1 šolja sjeckanih oraha ili oraha
- 1/2 šolje sušenih brusnica
Priprema:
Ugrij pećnicu 175°C. Obloži plehove papirom za pečenje, stvarajući snježni pejzaž za kolačiće. U srednjoj zdjeli, kombinuj glatko brašno, bademovo brašno i šećer u prahu. Ovo stvara lagano i prozračno osnovu za zimske čarolije.
Pomiješaj cimet, muškatni oraščić, karanfilić i đumbir. Ova kombinacija začina ispuniće kuhinju nostalgijom sezone.
U velikoj zdjeli, umuti zajedno omekšani maslac, smeđi šećer i kristalni šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodaj jaja jedno po jedno, dobro muti nakon svakog dodavanja. Dodaj vanilin ekstrakt.
Postepeno dodaj snježnu mješavinu brašna i simfoniju zimskih začina kremastoj smjesi, miješajući dok se samo ne sjedini. Nemoj previše miješati; želimo da ovi kolačići budu lagani poput pahulje snijega.
Pažljivo umiješaj čokoladne komadiće, sjeckane orahe i sušene brusnice. Svaki zalogaj trebao bi biti zimska bajka okusa i tekstura.
Kašikom stavljaj porcije tijesta veličine kašike na pripremljene plehove, ostavljajući prostor da se kolačići rašire. Ove loptice pretvoriće se u očaravajuće, zlatno smeđe poslastice.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Pusti kolačiće da se hlade na plehu nekoliko minuta, prije nego ih prebaciš na rešetku da se potpuno ohlade.
Nakon što se ohlade, skuhaj šolju omiljenog toplog napitka, smjesti se u udoban kutak i uživaj u toplini ovih predivnih zimskih kolačića.