Trenutno čitaš
9 stvari koje bi roditelji trebali uraditi prije prvog dana škole

9 stvari koje bi roditelji trebali uraditi prije prvog dana škole

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Kako ljeto završava i nova školska godina počinje, djeci, nastavnicima i roditeljima, mnogo toga je na umu. Naravno, tu je i normalna trema, koju nova školska godina može donijeti i djeci i roditeljima… Kako bismo olakšali povratak u učionice, evo savjeta stručnjaka šta roditelji ili staratelji, treba da rade prije prvog dana škole.

Foto: pexels

Uvježbajte školsku rutinu unaprijed

U sedmicama prije početka škole, odvojite vrijeme da vježbate vrijeme buđenja, jutarnju rutinu koju imate kod kuće. Ovo je važno, jer za neke učenike prelazak na školski raspored može biti izuzetno težak. Dajući im priliku da praktikuju rutinu ranijeg ustajanja, omogućava im da se lakše nose sa tom rutinom ustajanja, osjete rutinu i daje vrijeme vašoj porodici vrijeme da se razgovara ili poradi na svim frustracijama i strahovima, koje se mogu pojaviti prije nego što dođe vrijeme za povratak u školu.

Emotivna podrška je veoma važna

Prvi dan škole može donijeti buru emocija, posebno ako je to prvi dan u novoj škola ili prvačić koji tek kreće u školu u prvi razred. Provjerite sa djecom koje su njihove brige, osjećaji, pitanja i strahovi. Ako imaju nedoumice ili pitanje, razmislite kako to možete ublažiti emotivnim razgovorom prije prvog dana škole. Ako niste sigurni kako to učiniti, obratite se za pomoć nekom stručnom licu.

Foto: pexels

Dajte im do znanja da je u redu biti nervozan/nervozna

Prije polaska u školu važno je da napravite prostor za njihova osjećanja. SVA njihova osećanja, dakle i dobra i loša. Pomozite im da shvate da je u redu biti uplašen/uplašena i da se i druga djeca vjerovatno boje promjene. To im pomaže da potvrde svoja osjećanja i znaju da je u redu osjećati se kako god da se osjećaju.

Ohrabrite svoje dijete da zatraži pomoć kada mu je potrebna

Polazak ili povratak u školu utiče na djecu socijalno, mentalno i emocionalno. Podsjetite ih da ste vi i njihovi nastavnici tu, da ih podržite i ohrabrite. Recite im da uvijek daju sve od sebe i da se obrate, kada im zatreba dodatna pomoć. Objasnite da škola donosi razne prepreke, zadatke, lekcije i da je će doživljavati razne vrste uspjeha i neuspjeha i da je to sasvim u redu.

Foto: pexels

Pobrinite se da imate dobru komunikaciju sa nastavnicima i drugim stručnim osobljem u školi

Mnoge škole nude više načina komunikacije (biltene, tekstove, e-poštu, društvene mreže, viber grupe itd.). Pitajte o pristupu za praćenje ocjena učenika, pohađanja nastavi i još mnogo toga. Jačajte odnose sa nastavnim osobljem i sa drugim roditeljima djece. Budite uvijek u toku šta se dešava.

Objasnite svom djetetu da je učionica prostor zajednice – i naučite ga kako da bude pažljiv i ljubazan

Pomozite svom djetetu da shvati da postoje očekivanja od kuće i školska očekivanja. Pomozite da objasnite djetetu da su škola i učionice prostori zajednice u kojem treba da budu ljubazni, kolegijalni, solidarni i da pomažu jedni drugima. Kada su u pitanju prvačići vjerovatno će učiti kako sami da se obuku, da pospreme opremu za rad za sobom, da raspakuju knjige i sveske iz torbe, da ne ostavljaju smeće od užine za sobom, itd.

Foto: pexels

Razgovarajte sa svojim djetetom o dobrom (i lošem) ponašanju

Pročitaj

Porazgovarajte sa djetetom da nije u redu da nekog vrijeđaju, govore ružne riječi, bacaju smeće, zadirkuju neko frugo dijete. Objasnite im da je to neprikladno ponašanje i da ne treba tako da se ponašaju.

Vodite razgovore o prihvatanju različitosti i inkluzivnosti

Ovi razgovori mogu biti o različitoj hrani koju ljudi jedu, jer neko jede posebnu hranu zbog zdravstvenih ili drugih razloga. Možda neko nosi odjeću drugačiju od vase djece, možda govore drugim jezikom ili akcentom, možda neka djeca imaju posebne potrebe ili neku vrstu invaliditeta, možda je neko druge boje kože, etničke ili rasne pripadnosti. Izdvojite neko vrijeme da popričate sa djecom o ovim temama i zašto je bitno da poštuju različitosti.

Foto: pexels

Proslavite zajedno sa svojom djecom greške, jer i to su prilike za učenje i rast

Kada učenici naprave grešku ili nešto ne znaju, to može biti tačka duboke frustracije i izazvati velika, neprijatna osećanja kod njih. Provedite vrijeme prije početka školske godine, razgovarajući o mogućim greškama, preprekama i razvijajući način razmišljanja da su „greške prilike za rast i napredak“ ili „greške znače da imamo nešto novo za naučiti“ i slavite to sa svojom djecom. To će se morati odvijati dosljedno tokom cijele školske godine i trebaće vremena da djeca to private kao normalnu stvar u životu. Ali što smo više uzbuđeni zbog prilika za učenje i što više usađujemo da su greške prilike, to možemo više tu praksu prenijeti i na njih.

Izvor: huffingtonpost.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum