Trenutno čitaš
9 nevjerovatnih projekata podvodne arhitekture širom svijeta

9 nevjerovatnih projekata podvodne arhitekture širom svijeta

Gala Home
Gala Home

Obzirom da je 71% Zemljine površine prekriveno okeanom, bilo je samo pitanje vremena kada će podvodna arhitektura postati rastući trend u urbanom dizajnu. Iako potopljena staništa postoje od 60-ih godina prošlog vijeka – uglavnom se koriste u svrhe istraživanja mora – podvodni hoteli, restorani i muzeji procvjetali su širom svijeta u protekloj deceniji. Ove ugostiteljske i turističke inicijative svakako nude iskustvo drugačije od svega što se može učiniti na kopnu, ali mnogi od ovih projekata nisu samo za ljudsko zadovoljstvo. 

Podvodna arhitektura je još uvijek relativno nov koncept, ali mogućnosti su duboke kao i sam okean. U nastavku, Architectural Digest istražuje devet izuzetnih primjera podvodne arhitekture koje možete posjetiti danas.

ROSLAN RAHMAN/Getty Images

Resort World Sensota (Singapur)

U Resort World Sentosa u Singapuru, hotel nudi kolekciju od 11 apartmana, nazvanih Equarius Ocean Suites, koji su dizajnirani kao dvospratne gradske kuće. Na najvišem nivou gosti uživaju u otvorenom dnevnom boravku, vanjskom vrtu i privatnom đakuziju. Ispod, podvodna spavaća soba pruža neuporediv pogled na preko 40.000 morskih životinja.

Emmanuel Wong/Getty Images

Atlantis Sanya (Sanya, Kina)

Smješten na ostrvu Hainan kraj kineske obale, Atlantis Sanya nastoji da oživi “drevnu legendu o Atlantidi”. Naravno, jedan od najboljih načina da ovo doživite je rezervacija boravka u apartmanima Poseidon ili Neptune, koji su potpuno potopljeni pod vodom.

Conrad Maldives Rangali Island © Justin Nicholas

Muraka (Maldivi)

Dio ostrva Rangali na Conrad Maldivima, Muraka je prva luksuzna rezidencija ove vrste u kojoj je spavaća soba potopljena 16 stopa u Indijski okean. Zakrivljena akrilna kupola od 180 stepeni koja okružuje krevet čini jedinstveno iskustvo za istinsko spavanje među morskim životom.

Sigrid Harms/picture alliance/Getty Images

Under (Lindesnes, Norveška)

Ovaj restoran koji je dizajnirao Snøhetta je prvi podvodni restoran u Evropi, koji se nalazi na najjužnijoj tački norveške obale. Prikladno nazvana Pod, struktura od 112 stopa je napola potopljena u more i dizajnirana tako da će vanjska betonska školjka strukture na kraju funkcionisati kao umjetni greben za morski život.

Victor Romero

Ossiano (Dubai, UAE)

Iako Atlantis Resort u Dubaiju takođe ima kolekciju podvodnih apartmana, Ossiano, podvodni restoran ne treba propustiti. Vodi ga kuhar Gregoire Berger sa Michelinovom zvjezdicom, a svi sastojci u degustacijskom meniju potiču iz okeana ili unutar 51 milje od obale.

Jason deCaires Taylor

The Coral Greenhouse (Greben John Brewer, Australija)

Smješten na grebenu John Brewer u Australiji, britanski skulpturalni umjetnik i fotograf Jason deCaires Taylor stvorio je podvodni staklenik koralja. Struktura od 165 tona je dizajnirana da se razvija tokom vremena, kako se morski život polako useljava. Struktura čak ima i „uređenje krajolika“ koje se sastoji od vrtova, popločavanja i plutajućeg drveća.

Pročitaj

MICHAEL PISARRI

Galerija podvodnih skulptura Breef (Nassau, Bahami)

Partnerstvo između Rosewood Baha Mar i Obrazovne fondacije za okolinu Bahamskih grebena, BREEF Sculpture Garden je najveća svjetska podvodna bašta skulptura i živa umjetnička galerija. Ovdje posjetioci mogu vidjeti i Ocean Atlas, najveću podvodnu skulpturu na svijetu.

The Manta Resort

The Manta Resort (Tanzanija)

Podvodna soba u Manta Resortu na ostrvu Pemba, Tanzanija, privatna je plutajuća soba u Indijskom okeanu. Trospratna struktura je usidrena za dno okeana, sa spavaćom sobom potpuno potopljenom kako bi osigurala izbliza pogled na sve što se događa ispod površine mora.

STR/AFP/Getty Images

InterContinental Shanghai Wonderland (Šangaj)

Ugrađen u stranu napuštenog kamenoloma u Šangaju, InterContinental Shanghai Wonderland ima 16 spratova, od toga 18, koji su podzemni. Omotani oko vještačkog jezera, dva podvodna sprata nude zadivljujući pogled na ribe i druge plivače u jezeru.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum