Trenutno čitaš
9 naučno dokazanih znakova sretne i zdrave veze ili braka

9 naučno dokazanih znakova sretne i zdrave veze ili braka

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Svi mi sanjamo o sretnom životu u vezi ili braku s ljubavi našeg života. Za početak, važno je prepoznati da je zdrava veza ili brak nešto na čemu se parovi grade. Za stvaranje dobre veze ili dobrog braka potreban je trud, rad, predanost, privrženost i međusobno poštovanje, ako oboje želite da traje cijeli život.

Nijedan par ne može biti dosljedno sretan, tokom svakog trenutka tog života, naravno. Zapravo, svaka veza ili brak ima 7 faza: strast, spoznaja, pobuna, saradnja, ponovno okupljanje, eksplozija i završetak.

pexels

Ipak, 3 najvažnija dijela braka su komunikacija, ljubav i privrženost. Znaćete da je vaša veza ili brak zdrav, ako se oboje osjećate dobro u ta 3 ključna područja. Kada se komunikacija prekine i ljutnja počne kuhati između vas dvoje, to je loš znak. Postoje naučno dokazani načini, da se utvrdi je li vaša veza ili brak na dobrom putu.

pexels

Evo 9 naučno dokazanih dokazanih znakova sretne i zdrave veze ili braka  

Imali ste ekstravagantne ljubavne ljubavne izlaske ili ekstvavagantnu proslavu vjenčanja

Istraživanja pokazuju da parovi, koji su imali neobične ekstravagantne ljubavne sastanke, prosidbu ili proslavu vjenčanja, imaju veću vjerojatnoću da će biti sretniji u vezi ili braku.

Oboje ste financijski stabilni

Prema istraživanjima, parovi imaju 51% manju vjerojatnoću da će se razvesti, ako su njihovi zajedničke finansije stabilne. Iako novac ne može kupiti ljubav, on definitivno pomaže parovima da izbjegnu mnoge financijske sporove u svojim vezama. Ovi financijski sporovi, ponekad mogu izmaknuti kontroli i rezultovati razvodom, jer nemaju obje osobe uvijek isti stav prema novcu, zaradi, potrošnji, očekivanjima, štednji i kupovini.

pexels

Otvoreni ste jedno prema drugom

Teško je otvoriti svoje srce i razotkriti svoje ranjivosti u vezi. Ali, pomaže vam da naučite više jedno o drugom i gradite snažnu emocionalnu vezu i bliskost, što je neophodno za svaku dobru vezu ili brak. Ako se ti i tvoj partner osjećate ugodno jedno s drugim i možete otvoreno razgovarati, onda je to znak da vaša veza ili brak, može trajati jako dugo.

Fokusirate se na dobro umjesto na loše

Razmišljanje negativno i negativne misli i komentari o partneru, uzrokuje da se fokusirate na njegove padove, mane i nedostatke. Ali niko nije savršen. Kada o svom partneru razmišljaš na pozitivan način, pomjeraš fokus na partnerove dobre osobine. To znatno olakšava stvari i doprinosi dugovječnosti veze ili braka.

pexels

Dugo izlazite, dugo ste u vezi ili braku

Jedna studija pokazuje da parovi, koji su hodali najmanje tri godine, prije nego što su postali supružnici imaju 50% manje šanse da će se razvesti. Vrijeme provedeno zajedno prije braka, omogućuje paru da se stvarno upozna i da se dogodi odgovarajuća količina planiranja života.

Idete zajedno na godišnje odmore, putovanja i ljetovanja ili ste otišli na medeni mjesec

Parovi koji idu na medeni mjesec odmah nakon vjenčanja, imaju 41% manje šanse da će se razvesti. Medeni mjesec ili česta zajednička putovanja, pomažu paru da se oslobodi svog nagomilanog stresa, dopuštajući paru da se ponovno poveže.

Pročitaj
rano buđenje

pexels

Fizički izgled vam nije prioritet

Neki ljudi izgled i bogatstvo smatraju važnim faktorom, pri odabiru partnera. Istraživanje takođe sugeriše, da je manje vjerojatno da će se razvesti parovi, koji se više fokusiraju na unutarnju ljepotu, nego na vanjski izgled. Autor studije Hugo M. Mialon izjavio je: “Isticanje da je izgled partnera bio važan u odluci o vjenčanju, značajno je povezano s kraćim trajanjem braka.”

Razumijete međusobne ljubavne jezike

Udruženje za psihološke nauke, sugeriše da način na koji parovi komuniciraju, često predviđa stopu uspjeha njihove veze i braka. Kad su dvije osobe u dugoj vezi, počnu preuzimati navike partnera i čak počnu govoriti istim “jezikom”. Oni takođe uče jedan drugog jedinstveni jezik ljubavi.

pexels

Pošteno igrate

Svađa je prirodna za par, bilo da su u braku ili ne. Doći će do svađa, koje je potrebno riješiti. Određeni beskorisni komunikacijski stilovi poznati kao “Četiri jahača apokalipse veze”, korišteni tokom svađe mogu upropastiti vezu ili brak. Kada je svađa u vezi poštena i kada se obje strane fokusiraju na konkretan sukob/problem, umjesto da vrište jedno na drugo i ponižavaju jedno drugo, to je znak dobre veze ili braka koji će trajati. Analiza vaše veze, može biti odličan način da dobijete jasnu sliku o trenutnom zdravlju i statusu vaše veze ili braka.

Ovih 9 znakova nudi vidljive dokaze dobrih ljubavnih odnosa. Dakle, ako vaša veza ili brak pokazuje bilo koji od njih, onda biste ti i ljubav tvog života zaista mogli završiti, tako da ćete živjeti sretno do kraja života. Čestitamo!

Izvor: yourtango.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum