Trenutno čitaš
8 savjeta za mir i balans u današnjem stresnom svijetu!

8 savjeta za mir i balans u današnjem stresnom svijetu!

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Živimo u prilično stresnom vremenu. Imamo društvene mreže sa kojima se „suočavamo“, želimo putovati, želimo kupiti stvari koje nam se sviđaju, želimo biti uspješni i srećni, imati dobar posao i lista ide dalje.

U isto vrijeme, svaki dan čujemo uznemirujuće vijesti, imamo neograničenu količinu dostupnih informacija i vidimo da se tehnologija razvija ogromnom brzinom. To nam može donijeti mnogo stresa. Donosimo ti 8 trikova, kako se smiriti u ovom stresnom svijetu!

Photo: Unsplash

Pod takvim pritiskom, lako je izgubiti smirenost i „poludjeti“. Postoji mnogo stvari koje možeš uraditi: meditiraj, odmaraj, trči, čitaj knjige, dobro odspavaj… Ali odvajanje vremena za sebe, kad si već pod stresom, nije lako. To ti može pomoći da se samo na trenutak smiriš, ali čim se vratiš na uobičajen posao, stres se vraća.

Zato sa tobom dijelimo osam stvari koje možeš uraditi:

Potraži istinu: U ovo doba lažnih vijesti i previše informacija, teško je razlikovati činjenice od fikcije. Vjerovanjem u takve stvari, lako možeš da stvoriš sebi stres. Zato uvijek pokušaj da provjeriš da li je ono što vidiš ili čuješ, zaista istinito i tebi važno.

Photo: Unsplash

Potraži nijanse i perspektivu: Informacije koje se najbrže dobijaju možda nisu lijepe i često odražavaju samo jednu perspektivu. Da bi izbjegli nerviranje, korisno je uvijek tražiti nijanse i alternativnu perspektivu. Život nije crno-bijel. Dolazi u mnogo boja. Sve je do perspektive.

Prihvati manje: Drugi izvor stresa je uvijek težnja za više. Bilo da se radi o informacijama, pažnji, stvarima, novcu ili bilo čemu što možeš dobiti i sakupiti, primamljivo je uvijek željeti više. Ali i ova želja stvara stres. Zato pokušaj živjeti sa manje materijalnog i biti zahvalna osoba za sve što već imaš.

mir i balans
Foto: unsplash

Jedna stvar: Koliko često odvajaš vrijeme, da se fokusiraš samo na jednu jedinu stvar? Jedva, zar ne? Slušaš muziku dok pišeš, voziš auto dok razgovaraš, razmišljaš o planovima za sutra dok šetaš, itd. Fokusiranje na jednu stvar je mnogo manje stresno, probaj se fokusirati na samo jednu stvar, a ne na više stvari istovremeno.

Prihvati negativnost: Ponekad se čini da živimo u „društvu sreće“ u kojem svu tugu, strah, bol i rizik izbjegavamo, ili ih želimo riješiti odmah. Ali, to su samo dijelovi života. Prihvatanje negativnosti, bola, strahova, tuge i zaustavljanje stalne potrage za srećom, može biti prilično opuštajuće. Probaj!

mir i balans
Photo: Unsplash

Ne pokušavaj da budeš savršena osoba: Ogroman izvor stresa je težnja da dostignemo perfekciju i da budemo ono što nismo. Lako je izgubiti se u trci da budeš ono što nisi, da budeš savršena osoba, bolja od drugih. Odbacivanje tog iskušenja je veoma opuštajuće i značajno smanjuje stres. Ti već jesi jedinstvena osoba, takva kakva jesi!

Pročitaj

Ne gledaj druge: Dok pokušavaš da budeš kao drugi ljudi, na tom putu izgubiš sebe. Takođe, misli kao što su „Šta bi oni rekli o meni? Kako bi oni to uradili?“. Nemoj time da se blokiraš. Pogledaj sebe i pokušaj biti ono što jesi. To je mnogo manje stresno.

mir i balans
Photo: Unsplash

Preuzmi odgovornost: Lako je kriviti druge za svoj stres – šefa, porodicu, partnera, školu, medije, vlast… Iako mogu biti važan uzrok stresa, na kraju možeš uraditi nešto samo kako bi se promijenio pogled na to, kako se ti nosiš sa nekom situacijom. Pokušavajući da ih promijeniš, stvaraš još više stresa. Zato preuzmi odgovornost i pogledaj šta ti možeš uraditi drugačije.

Nadamo se da će ti ovi savjeti pomoći,da pronađeš mir i balans u ovom stresnom svijetu!

 

Izvor: forbes.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum