Trenutno čitaš
6 načina kako kafa utiče na tvoju kožu

6 načina kako kafa utiče na tvoju kožu

Jesi li i ti tip osobe, koji jutro ne počinje bez kafe? Ne brini, nisi u manjini. Prema istraživanju Nacionalne asocijacije za kafu, čak 63% Amerikanaca pije kafu svaki dan. Budući da je kafa omiljeni napitak velikom broju ljudi, da li te je ikada zanimalo kako tvoje tijelo reaguje na kafu?

Getty Images

Bez obzira da li je riječ o jutarnjoj kafi za razbuđivanje, popodnevnoj ili onoj koja ti naveče ne da zaspati, prije nego što posegneš za sljedećom šoljicom, pročitaj zanimljivosti o omiljenom napitku.

Kafa nije loša za tebe, samo je potrebno da slušaš svoje tijelo i obratiš pažnju kako utiče na tebe, posebno tokom stresnih perioda u životu. Bitno je i da se redovno hidriraš, konzumirajući mnogo vode, a ako kafa počne uticati na spavanje noću, bolje je izbjegavati ili konzumirati kafu u manjoj količini. Kao sa većinom stvari u životu, bitna je umjerenost.

Imajući to na umu, korisno je znati kako kafa utiče na još jedan dio tvog tijela – kožu.

Može smanjiti rizik od raka kože
Getty Images

U Norveškoj je sprovdeno istraživanje o vezi između kafe i raka kože. Zanima li te rezultat?

Umjereno ispijanje kafe može pomoći smanjivanju rizika za razvoj malignog melanoma kod žena. Ovo je dobra vijest, ali i dalje moraš da koristiš kremu za sunčanje. Pored toga, treba biti oprezan i raditi druge stvari, koje mogu da smanje rizik od raka, poput pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i prestanka pušenja.

Može uticati da koža izgleda mlađe
Getty Images

Postoje mnoga istraživanja, koja su se bavila uticajem kafe na starenje. Poznato je da sadrži antioksidante, za koje se tvrdi da pomažu u zaštiti kože od sunčevog oštećenja i smanjuju efekte starenja. Kofein se koristi i u kozmetici, može povećati cirkulaciju krvi u koži, podstaći rast kose i spriječiti nakupljanje masti u ćelijama. Opet, ovo nije magična formula za sprečavanje starenja kože, već je bitno redovno je njegovati i uvijek stavljati hidratantnu kremu i kremu za sunčanje.

Podiže energiju
Getty Images

Kofein pruža podsticaj, koji može činiti razliku između odlaska u teretanu i preskakanja treninga. Vježbanje je dobro za kožu, kao i za srce, tijelo i raspoloženje. Ne zaboravi samo da se nakon dobrog treninga dobro istuširaš.

Može se koristiti za piling kože
kako kafa utiče na kožu
Stocksy

Ne moraš ići na skupe tretmane, kako bi koža dobila kvalitetan piling. Dovoljno je pomiješati pola šoljice mljevene kafe, sa isto toliko smeđeg šećera. Smjesi dodaš limunovog soka, kako bi se sastojci sjedinili. Nanesi smjesu na kožu, ali izbjegavaj oči. Ostavi da djeluje nekoliko minuta, a zatim dobro isperi toplom vodom.

Pomaže kod natečenih očiju
kako kafa utiče na kožu
Getty Images

Kod natečenih očiju pomaže kombinacija kafe sa kafom. Da, dobro vidiš. Uzmi mljevenu kafu i pomiješaj je sa kafom, ali u tečnom obliku. Miješaj dok ne postane kremasta smjesa. Namaži područje oko očiju i odmaraj. Na kraju dobri isperi i vidjećeš odmah efekat.

Pročitaj
whee

Može izazvati stres
kako kafa utiče na kožu
Getty Images

Kafa može dovesti do povećanja proizvodnje kortizola, prirodnog odgovora tijela na stres. To zauzvrat može pogoršati stanje kože, uzrokujući razne upale. Ovo je još jedan razlog da se kafa konzumira umjereno.

Uživaj u svom omiljenom napitku, ali umjereno!

 

Izvor: whowhatwear.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum