Trenutno čitaš
8 nevjerovatnih zdravstvenih prednosti slatkog krompira

8 nevjerovatnih zdravstvenih prednosti slatkog krompira

Bingo - Vikend akcija
Bingo - Vikend akcija

Iako te ime slatkog krompira može navesti da vjeruješ, da je sastavljen prvenstveno od šećera i skroba, stvarnost je da je ovo povrće puno hranjivih materija. Zapravo, moćni slatki krompir ima toliko zdravstvenih prednosti, da će ti biti teško pronaći dijetetičara koji ga neće hvaliti.

zdravstvene prednosti slatkog krompira
Foto: unsplash.com

Bilo da voliš da uživaš u svom slatkom krompiru pečenom, pireu ili direktno iz friteze, svaki put kada ga uključiš u svoj obrok, dobićeš širok spektar hranjivih sastojaka, koji imaju koristi za cijelo telo – uključujući i tvoj mozak.

Pruža tijelu energiju

Dijetetičarka Amy Schwarz kaže, da je jedna uobičajena zabluda o slatkom krompiru da sadrži previše ugljenih hidrata, da bi se smatrao zdravim. Ovo je, kaže ona, totalni mit. „Prvo i najvažnije, ugljeni hidrati nisu loši za nas“, kaže ona. “Ugljeni hidrati su neophodni za energiju.” Schwarz kaže, da je batat posebno odličan izvor energije jer spaja ugljene hidrate s mnogim drugim hranjivim tvarima, koje su tijelu potrebne.

Slatki krompir je dobar za crijeva

Sa po 4 grama vlakana, dijetetičarka Alex Aldeborgh kaže, da je slatki krompir odličan za zdravlje probave. (Ona dodaje da bi prosječna osoba trebala težiti unosu između 25 i 38 grama vlakana dnevno.) „Vlakna doprinose dobrom zdravlju na različite načine: promovišu probavno zdravlje i pravilnost crijeva. Takođe služi kao hrana za dobre bakterije u našim crijevima da se hrane, što podržava zdrav mikrobiom crijeva [genetski materijal, koji živi u vašim crijevima]“, kaže Aldeborgh. Schwarz dodaje, da je još jedna prednost vlakana to što nam pomažu da duže ostanemo siti – još jedna prednost dodavanja slatkog krompira u obrok.

zdravstvene prednosti slatkog krompira
Foto: unsplash.com
Batat je dobar za srce

Aldeborgh kaže, da su vlakna u slatkom krompiru takođe korisna za zdravlje srca, uključujući snižavanje holesterola i održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi. Naučne studije su u više navrata pronašle vezu između ishrane bogate vlaknima i smanjenog rizika od srčanih bolesti, uzroka smrti broj jedan u SAD. Schwarz kaže da slatki krompir takođe sadrži vitamin C i antioksidante, koji su takođe povezani sa dobrobitima za srce.

Podržava zdravlje očiju

Aldeborgh kaže, da je slatki krompir odličan izvor vitamina A, koji direktno utiče na zdravlje očiju. „Slatki krompir dobija svoj obilan sadržaj vitamina A iz antioksidanta beta-karotena, a on takođe daje slatkom krompiru narandžastu nijansu“, kaže ona, dodajući da je još jedna prednost vitamina A podrška imunitetu. Osim vitamina A, narandžasta krtola takođe sadrži lutein i zeaksantin, dva druga hranjiva sastojka koja podržavaju vid.

Podržava mentalno zdravlje

Ako jedeš slatki krompir, osjećaćeš se dobro – bukvalno. Švarc kaže, da je to zato što sadrži magnezijum, nutrijent koji podržava mozak i nervni sistem. Naučne studije su otkrile vezu između konzumiranja hrane bogate magnezijumom, poput slatkog krompira, i smanjenja simptoma depresije. Aldeborgh dodaje, da magnezijum ima i mnoge druge važne prednosti. “Potreban je u stotinama biohemijskih reakcija i uključen je u regulaciju krvnog pritiska, sintezu mišića, kontrolu šećera u krvi, funkciju mišića i funkciju nerava”, kaže ona.

zdravstvene prednosti slatkog krompira
Foto: freepik.com
Slatki krompir pomaže u održavanju dobrog sna

Slatki krompir za večeru može ti pomoći i da bolje spavaš. Aldeborgh kaže da je ovo još jedna prednost magnezijuma. Naučne studije su pokazale, da konzumiranje hrane bogate magnezijumom, poput slatkog krompira, može pomoći ljudima, koji pate od nesanice.

Pročitaj

Može pomoći u oporavku od treninga

Ako želiš nahraniti svoje tijelo nakon dugog trčanja ili treninga u teretani, uključivanje slatkog krompira u užinu nakon treninga je odlična ideja. To je zato što je slatki krompir odličan izvor kalijuma, koji sadrži 15 posto preporučene dnevne vrijednosti. “Kalijum je elektrolit. Elektroliti u našoj ishrani neophodni su za ravnotežu tečnosti i održavanje normalnog krvnog pritiska”, kaže Aldeborg. “Takođe je važan za funkciju živaca i pomaže našim mišićima da se kontrahiraju.” Magnezijum u slatkom krompiru takođe pomaže u funkciji mišića – još jedan razlog zašto povrće podržava tijelo nakon vježbanja.

Podržava zdravlje kostiju

Kao da podrška mozgu, crijevima, srcu i mišićima nije bila dovoljno impresivna, slatki krumpir takođe podržava zdravlje kostiju jer sadrži kalcijum. Dobar cilj kalcijuma je između 1.000 i 1.200 miligrama dnevno. Svaki batat ima 39 miligrama, što nije velika količina, ali je ipak veliki korak ka postizanju tog dnevnog cilja.

Izvor: parade.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum