Trenutno čitaš
8. mart – Zašto je važno da slavimo Međunarodni dan žena

8. mart – Zašto je važno da slavimo Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena – 8. mart, nije samo dan kada se majkama, bakama, drugaricama i sestrama poklanjaju cvijeće i pokloni, kako bismo im pokazali koliko nam znače. 8. mart je dan kad se slave sva ženska prava, dostignuća i doprinosi koje su žene pružile svijetu. Ovo je jedan od najvažnijih dana u godini zato što mu je cilj podići svijest o ravnopravnosti polova, lobirati za ubrzani rodni paritet, kao i pokrenuti mnogobrojne humanitarne akcije i projekte, kojima bi se pomoglo ženama širom svijeta.

Ali, znaš li kako je sve počelo?

Početak se veže za 1908. godinu, kada je 15. 000 žena izašlo na ulice Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolju platu i pravo glasa. Godinu dana kasnije, 8. mart je proglašen za Nacionalni dan žena.

Ideja da ovaj dan postane međunarodni, potekla je od žene zvane Clara Zetkin. Ideju je predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji zaposlenih žena u Kopenhagenu. Tamo je bilo 100 žena iz 17 zemalja i one su se jednoglasno složile oko njenog prijedloga.

Voxfeminae

Prvi put je globalno obilježen 1911. godine u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Stvari su ozvaničene mnogo kasnije – 1975. godine kada su Ujedinjene nacije globalno počele slaviti ovaj dan.

Međunarodni dan žena je postao datum, kojim se obilježava napredak žena u društvu, politici i ekonomiji, ali i podsjetnik na mukotrpnu borbu, koja je trajala, a traje i dalje – da žene ostvare jednaka prava, kao i muškarci.

Žene u prošlosti nisu imale pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na rad, pravo na razvod, pravo na život bez nasilja – a iako zvuči nevjerovatno, u nekim državama ženama još uvijek nisu priznata ova prava.  Za sve one koji se pitaju čemu proslava 8. marta – upravo smo dali odgovor.

Pročitaj

Unsplash

Napretka ima, ali rodna ravnopravnost neće biti postignuta ni do kraja ovog vijeka, zvanični je stav Svjetskog ekonomskog foruma. Da li zbog toga treba odustati? Apsolutno ne.

Brojni marševi, ženski pokreti i projekti, pokazuju da aktivisti i aktivistkinje ne odustaju. Vjetar u leđa daju i svijetli primjeri iz prakse, poput inauguracije Kamale Harris – prve žene američko-azijskog porijekla, koja je postala američka potpredsjednica.

IMEP

Projekti poput onog na globalnom nivou nazvanog #MeToo pokazuju da je došlo vrijeme buđenja i borbe, da se napokon stane u kraj bilo kakvom obliku zlostavljanja žena…

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum